uchilishte1

Постижения на ученици

Седмокласник от ОУ „Никола Парапунов“ с оценка 6. 00 на национален кръг на олимпиадата по история и цивилизации

Голямото признание за Петър Коцаков, ученик в 7. клас на ОУ „Никола Парапунов“, е постигнатият отличен резултат на националния кръг на националната олимпиадата по история и цивилизации, провела се тази година в Благоевград.

Възпитаникът на училището получи отличен (6. 00) благодарение на упорития си труд и всеотдайната подкрепа на г-жа Джупанова, зам. - директор и учител по история и цивилизации, която провокира интереса му към историческата наука и прояви постоянство в подготовката му за различните кръгове на олимпиадата по история и цивилизации.

Честито на Петър Коцаков и на неговия учител г-жа Джупанова!

Нека жаждата за знания никога да не угасва!

Ученици от училището творят по време на пандемия

По повод 144 г. от Априлската епопея - 1876г. седмокласниците Петър Коцаков и Владимира Елчинова написаха есе на тема „Априлското въстание през погледа на съвременния българин“. В извънредното положение, в което се намираме, те показаха своята гордост , че са наследници на достойни предци и споделиха мислите си за едно от най-значимите събития в нашата история. Пожелаваме успех на Петър и Владимира в тяхната реализация и нека любовта към българското минало и традиции винаги ги съпътства. Отличеното есе е:

                                      АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРИН

144 години са дълъг период по линията на времето, който може да затъмни или омаловажи подвига на шепата български въстаници, загинали за свободата на народа си. Всеки път с наближаването на паметната дата от избухването на Априлското въстание се чуват различни отзиви и коментари, като в годините оставам с впечатление, че все повече са българите, които се питат защо е било нужно да избухне въстанието и да умрат толкова невинни хора?!?! Но на всеки от тях бих отговорил: За чистата и свята Република! За свободата наша! За да ни има като народ на картата на Европа!

Народът ни години преди Априлската епопея е водил битки за свободата си, но същите не са били организирани и са завършили с неуспех. Всичко това обаче не е сломило непреклонния български дух и народът само е чакал да настане време за свобода. Сигурно се е искало огромна смелост да излезе в битка всеки един от въстаниците, до вчера държал мотика и рало, а след това в миг нарамил пушка и да тръгне на сигурна гибел в името на народа и свободата му. Тези хора съзнателно са се жертвали, за да бъдат свободни не те, защото те са виждали смъртта си, а техните деца и внуци.

Всички ние днес трудно можем да усетим патриотичния дух, опиянил въстаниците, и дори е неразбираемо за нас защо е било нужно да се пролее толкова кръв. Прокрадва се становище, че не сме били под робство и дори че мирно сме съжителствали с османците. Но всичко това се опровергава в книгите, песните и легендите от фолклора ни, разкриващи начина и условията на живот на българите през тези пет тъмни века. Всички тези предания разказват истината за налаганата жестокост върху българския народ, за живота му с хомот, без права и свобода. Колко песни има за редица български моми, които насила са изведени от бащиния дом и отведени в незнайна посока, за да пристанат без воля на турчин; колко невръстни български момчета са отделени от гръдта на майките си, недосукали майчиното мляко, за да бъдат насила направени еничари, а след това върнати по родните си места, да колят и бесят бащите и братята си; колко хора са останали без дом, защото къщите са им били изгорени до основи от османските армии. Всичко това опровергава модерните схващания в днешни дни за „мирното” ни съжителство с правоверните мюсюлмани.

За това, когато днес се отбелязва годишнина от Априлското въстание, аз се изпълвам с възторг от делото на дедите ми, от техния непреклонен дух и непримиримост към чуждото владичество и налаганата тирания в собствените им земи. Горд съм с това, че Райна Княгиня – една учителка, е ушила знамето на свободата и го предала на въстаниците. Прекланям се пред подвига на Георги Бенковски, Панайот Волов, Стефан Стамболов, Никола Обретенов, Георги Измирлиев и хилядите знайни и незнайни българи, загинали за свободата на отечеството. Покрусен съм от жестокостта, с която са били избити майки и деца в църквата „Света Неделя” в Батак, жертвите на Перущица и Брацигово. В името на всички тях и заради подвига им съм горд да се нарека българин. Смъртта им ни е дала свободата.

На тези, които обезсмислят подвига им, ще кажа, че ако не бяха априлските герои с тяхната решителност и саможертва, днес най-вероятно нямаше да я има България. Подвигът на всички тях е обърнал погледа на Европа и Русия към нас и са ни се притекли на помощ. Един камбанен звън, едно кърваво писмо, един изстрел от пушка са били достатъчни народът да въстане, да повярва на организаторите и да тръгне след тях към заветната цел: „Свобода или смърт юнашка!”. Горд съм с подвига им, защото само един истински българин може да загърби живота, но не честта и достойнството си.

Често се питам колко от нас днес сме готови на каквато и да е саможертва за родината, народа, ближния, другаря?!?! Днес всеки се е затворил в собствената си черупка и не вижда по-далеч от личните си интереси. Сигурно и за това подвигът на Априловците му е толкова далечен и неразбираем. Но всички ние не бива да оставяме историята ни да бъде променяна в годините, нито пък забравена, защото „Народ, който забравя историята, е обречен да я повтаря!” (Джордж Сантаяна). Сега, когато националният ни дух е сломен и хиляди българи напускат родината в незнайна посока, изселват се и работят в чужди държави, не намирайки смисъл да останат в България, все по-наложително е да си припомняме тези велики мигове от историята ни, изпълващи сърцето ми с гордост. На всички тях искам да кажа, че не трябва да напускат страната, защото бягството винаги е поражение, а в поражението губят свободата си.

Априлското въстание е водено за святата народна свобода. Днес, когато всички ние сме затворени в домовете си, приклещени от непознат и невидим враг, много по-лесно можем да разберем какъв е бил поривът на тези храбри мъже и жени и защо с цената на собствения си живот са тръгнали да дадат свобода на децата си. Сега усещаме какво е да не можем свободно да напуснем дома си, да искаме и чакаме разрешение да излезем от населеното място, в което живеем, да не можем да видим дори своите роднини и приятели. И ако някой наруши установените забрани, да рискува живота си. Сега е така заради вируса, но през втората половина на ХIХ век заради чуждите закони, налагани с кръв. Именно ограничавайки свободата ни, ние имаме възможност да усетим духа на българина и мотива за водене на битки за освобождението му преди повече от век. И нека не забравяме, че към момента ние сме в уютните си домове и имаме сигурността на родната стряха, притежаваме всички удобства, неща, които българите в Османската империя не са притежавали. Цялата тази несигурност е била градивният тласък на родолюбците за извоюване свободата на родината.

Априлска епопейо, бъди ни пътеводна светлина и дай ни надежда, че ще ни има и утре като народ. Нека смъртта на въстаниците и хилядите невинни жертви в нея не е била напразна и нека ние докажем, че „Никой не е забравен и нищо не е забравено!”. Поклон и благоговение пред героите и техния подвиг!

Поклон вам – въстаници горди, слава вам – непокорни мои прадеди! Благодаря ви, че днес ме има и българин свободен мога да се нарека!

„Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха

И твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.”

(Иван Вазов)

Слава на героите, дали ни свободата, която имаме днес!

 

Написал: Петър Костадинов Коцаков

ученик в VII „а” клас

Основно училище „Никола Парапунов”

град Разлог, област Благоевград

Да на доброто, не на насилието!

Координационният съвет на ОУ „Никола Парапунов“ организира конкурс в две категории - за рисунка и за литературно съчинение, чрез които да бъде провокирано доброто у учениците.
В конкурса за рисунка на тема „Нарисувай приятел“ се включиха учениците от III до VII клас. От множеството прекрасни творби на младите художници журито класира най – добрите.
I място - Цветелина Джупанова от VIIб клас
II място – Стефани Сматс от Vб клас
III място – Иванка Мицина от VIIа клас
В литературния конкурс на тема „Нарисувай приятел с думи“ участваха ученици от V и VI клас. Първото престижно място зае Християн Мекушин от VIб клас, а на второ място бе класиран Мариян Катончев от Vб клас.
Госпожа Пелтегова, директор на училището, награди призьорите и им пожела много здраве и бъдещи творчески успехи.2018/2019 учебна година

 

Пореден успех за възпитаник на ОУ "Никола Парапунов"

Да поздравим Петър Коцаков за достойното представяне на областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации, който постигна най-висок резултат сред шестокласниците от Югозапада.

 

Те са нашата гордост!

На 19. 04. - 21. 04. 2019г. в гр. Копривщица се проведе националният кръг на олимпиадата по история и цивилизации. И тази година учениците от ОУ „Никола Парапунов“ Благовест Гьошев и Надежда Ушева, които са сред 67-те седмокласници с най-добри резултати в страната, показаха своите знания пред Националната комисия по история и цивилизации. Благовест Гьошев се пребори за участието си за втори кръг, след като получи оценка отличен 5,50.И още един повод за гордост в ОУ „Никола Парапунов“! На финалното състезание по проект „Научи се да караш ски“ в категория момчета ученикът от III б клас Аркади Джолев постигна най-добро време сред всички третокласници от област Благоевград и се класира за участие във финалния лагер. Да му пожелаем много здраве и бъдещи спортни успехи!

И тази година третокласниците на ОУ „Никола Парапунов“ се включиха в проекта на БФСки „Научи се да караш ски“ – 2019 г., съвместна инициатива с ММС, МОН и РУО Благоевград. С много положителни емоции от 11. до 14. март децата се включиха в „ски ваканцията“.

На финалното състезание Добриана Костадинова Коцакова, ученичка от III а, постигна най-добро време сред всички третокласнички от област Благоевград и заслужено зае челното място в класацията, което ѝ осигури участие във финалния лагер по проекта.

Гордеем се с постиженията на Добриана и ѝ пожелаваме много здраве, спортно дръзновение и успехи във всяко начинание!

 


За четвърта поредна година, след изключително добро представяне на общински и областен кръг, възпитаниците на ОУ "Никола Парапунов" се класираха за финала на музикалното състезание "Ключът на музиката". Любима Фарфорова и Йордан Гьошев от четвърти клас с класен ръководител г-жа Елена Рабаджиева и възпитаниците на г-жа Лилия Лачинова - Никола Сланчев и Петър Коцаков показаха задълбочени познания в областта на музикалното изкуство и защитиха правото си да участват във финалния етап, който се проведе в гр. Пловдив. Поздравления за заслужения успех!

 

Пореден успех на учениците от ОУ "Никола Парапунов". На 20. 03.2019г. волейболният отбор ( V - VII клас момчета) се класира на първо място в Областния кръг на ученическите игри.

С това младите надежди спечелиха право да защитават честа на училищата в област Благоевград в зоналния кръг, който ще се проведе през месец април.

Пожелаваме на отбора победи и в следващия кръг.


2017/2018 учебна година

Пореден успех

Наши ученици, взели участие в конкурса "Човекът - свободен и независим", организиран от Община Благоевград и ОБС по наркотични вещества, бяха отличени с награди. За своята рисунка Здравко Петров от VI в клас получи II награда, а Хелена Кърджиева от VII а клас поощрителна награда. Това е пореден успех на възпитаници от нашето училище, чиито талант е оценен достойно. Поздравления за децата и техния млад преподавател Георги Пахов.

Празник на знанието и успеха!

В навечерието на 24 май -празник на писмеността, просветата и духовността, ръководството и учителският колектив на ОУ "Н. Парапунов" изразяват своето уважение към труда, упоритостта и знанието на всички ученици, постигнали успехи на олимпиади и състезания. И тази учебна година техните постижения донесоха огромна радост и удовлетворение и ще останат в историята на любимото ни училище. Гордеем се с:

Гергана Георгиева Татарска, класирала се на трето място на националната олимпиада по история и цивилизация в гр. Кърджали;

Илияна Георгиева Иванова, постигнала отличен резултат на националната олимпиада по история и цивилизация в гр. Кърджали;

Никола Георгиев Сланчев - отлично представяне на националната олимпиада "Знам и мога" в гр. София и на националното състезание "Ключът на музиката" в гр. Пловдив;

Петър Костадинов Коцаков - отлично представил се на националното състезание "Ключът на музиката" в гр. Пловдив и класиран на трето място в област Благоевград на олимпиадата по история и цивилизации;

Надежда Викторова Ушева - второ място в Благоевградска област на олимпиада по история и цивилизации и постигнот отличен резултат на областния кръг на олимпиадата по БЕЛ;

Ани Благоева Велева, спечелила първо място в конкурса за рисунка "Това е моята родина", организиран от Историческия музей в гр. Благоевград;

Здравко Петров Петров, класирал се на второ място в конкурса "Човекът - свободен и независим", организиран от Общинския съвет по наркотични вещества - гр. Благоевград;

Своята славна страница в спортните успехи на училището записаха и волейболните ни отбори на момичетата и момчетата, които се класираха на първо място в областните и в зоналните състезания. Те ще представят училище "Н. Парапунов" на финалите в гр. Смолян и гр. Търговище: Милица Аломинова, Надежда Максимова, Кристина Донева, Стефани Парева, Елена Кирева, Катерина Анастасова, Ани Финдрина, Борислава Кутларска, Марина Полежанова, Мария Манушкина, Кристиян Сланчев, Иван Елчинов, Даниел Мицин, Мартин Дурев, Мариян Манов, Лазар Лучков, Владимир Мишков, Костадин Харизанов, Стилиян Стойковски, Стилиян Делибосов и Благовест Гьошев.

На 24 май, когато българският народ изразява своето уважение към буквите и знанието, директорът на училището, г-жа Д. Пелтегова, ще награди със златни и със сребърни медали за постигнат отличен успех 71 ученици от V до VII клас и с похвални грамоти четвъртокласниците, получили 6.00 на НВО по отделните учебни предмети.

Поздравления към всички ученици и учителите им, които прославиха достойно ОУ "Н. Парапунов" в различните области на знанието, изкуството и спорта. Техните постижения ще бъдат записани в летописната книга на училището.

Април 2018 година

Стана традиция учениците от ОУ "Н. Парапунов" - гр. Разлог, да постигет отлични резултати на олимпиадата по история и цивилизация. На единайсетата национална олимпиада, проведена на 21 и 22 април в гр. Кърджали, Гергана Татарска спечели бронзов медал, а Илияна Иванова получи отлични оценки на писмената и на устната част. Двете момичета показаха изключително задълбочени знания по история и умения за самостоятелно и критично мислене.

Успехите на Гергана и Илияна са повод за поредна гордост в училището.

2016/2017 учебна година

През учебната 2016/2017 г. учениците от ОУ "Н. Парапунов" постигнаха многобройни успехи. Сред тях трябва да отличим високите резултати от олимпиади и състезания.

С огромна гордост представям учениците и техните учители:

- Петър Коцаков от IVа клас, класиран за национална олимпиада "Знам и мога", в гр. Ямбол, с преподавател Блага Жегова;

- Мариела Цветкова от VIIб клас, класирана за национална олимпиада по история и цивилизация, в гр. Сливен, с преподавател Даниела Джупанова;

- Хелена Кърджиева от VIа клас, първо място в област Благоевград на олимпиадата по история и цивилизация;

- Надежда Ушева от Vв клас, трето място в област Благоевград на олимпиадата по история и цивилизация;

- Иляна Иванова от VIа клас, шесто място в област Благоевград на олимпиадата по история и цивилизация;

- Ралица Манафова от IVа клас, Благовест Гьошев, Петър Кирев, Георги Манзуров от Vб клас, Надежда Ушева от Vв клас, класирани за национално състезание "Ключът на музиката", в гр. Пловдив, с преподаватели Цветанка Бекярова и Лилия Лачинова;

- Никола Сланчев от IIIа клас, второ място в IX областно състезание по информационни технологии, с преподавател Мариана Гюрова.

Отлични резултати на областния кръг на олимпиади постигнаха и:

- Милена Бояджиева от Vа клас и Стефани Вълева от Vб клас - български език и литература, с преподавател Антоанета Парева;

- Спас Стойчев от VIIа клас - физика, с преподавател Анна Панкова;

- Илияна Иванова от VIа клас - география и икономика, с преподавател Катерина Радева.

За втора година ученици от II, III и IV клас взеха участие в Национално състезание, организирано от СУ "Климент Охридски" и подкрепено от МОН. Всички участници показаха много добри и отлични резултати и получиха грамоти от организаторите.

Поздравления за всички ученици и техните учители. С пожелание за нови успехи и удовлетвореност от положените усилия.

Даниела Пелтегова

Директор

Учениците от училището за пореден път доказаха, че са не само добри ученици, но и отлични творци.

В конкурса за рисунка на тема "С духа на миналото", организиран от Градски исторически музей - гр. Разлог, нашите художници завоюваха едни от най-престижните отличия.

Данаил Йорданов от VIIб клас спечели II място със своята рисунка изобразяваща старинна разложка къща.

Красивата носия, нарисувана от Надежда Ушева - Vв клас, ѝ донесе престижното III място.

Пожелаваме им да не спират да творят и да постигнат нови, още по-големи успехи.

Достойно представяне на четвъртокласниците от ОУ "Н. Парапунов" на конкурси организирани от Читалищна библиотека гр. Разлог.

Първо място и награда от интернет гласуване получи Владимира Елчинова от IV б клас на конкурса за детска рисунка "Аз и природата".

Първо място от фотоконкурс "Красотата на планината" получи Мария Миткова от IV а клас.

Второ място от литературен конкурс "Природата безценен дар" получи Катерина Копанарова от IV а клас.

Поощрителни награди от литературния конкурс получиха още Яница Иванова и Владимира Елчинова от IV б клас и Велислав Смилков от IV а клас.

Успехът на седмокласничката Мариела Христова Цветкова е нов пореден повод за гордост на ОУ "Н. Парапунов".

Тя постигна успех Отличен 5.50 от първия етап на Националната олимпиада по история и цивилизация, която се проведе в гр. Сливен в периода 21-23 април 2017 година.

Поздравления за Мариела и пожелания за много успехи в бъдеще!

Пети резултат и само на 4 точки след победителя в цяла България - това е постижението на Петър Коцаков от IVа клас във финалния кръг на Националната олимпиада за четвъртокласници "Знам и мога" в гр. Ямбол. Той е гордост не само за класа и училището ни, но и за цялата община!

"Аз общувам с Европа"

С отлични резултати се представиха участниците от II, III и IV клас на ОУ "Никола Парапунов" - гр. Разлог в състезанието "Аз общувам с Европа", организирано от Сдружение на началните учители в България и СУ "Климент Охридски".

Забавлявайки се, с лекота се справиха с поставените задачи. Показаха какво са научили в часовете по английски език със своя преподавател Мариета Стоянова.

Учениците Христо и Ива Патокови от II а клас и Никола Сланчев от III а клас с преподавател Мариана Гюрова, участваха в IX областно състезание по информационни технологии /I - IV клас/. Състезанието се проведе в Осмо СУ "Арсени Костенцев" в Благоевград.

Темата, по която работиха младите информатици бе "С героите на Ангел Каралийчев към непознатите светове".

С престижни награди и грамота второ място бе отличен третокласникът Никола Сланчев.

Достойно се представиха учениците от ОУ "Н. Парапунов" - Борислав Хаджистоянов и Стефани Вълева в състезание по ски "Купа Борислав Мавриков" и "Купа Добринище".

Състезателите от Vб клас грабнаха престижните две втори, едно трето и едно четвърто място.

С пожелания за бъдещи успехи!