uchilishte1

Инициативи 5-7 клас

Литературна работилница - ,, Българският език в стихове"

Учениците от 5. ,,б" клас при ОУ ,,Никола Парапунов" почетоха най- българския празник- 24. май, като се включиха в литературната работилница ,,Българският език в стихове". Петокласниците изготвиха табла и рецитираха стихове, посветени на българското слово.

Учениците от V а клас с кл. р-л г-жа А. Панкова отбелязват Деня на славянската писменост, използвайки дигиталните си компетентности.

Dim lights

В навечерието сме на един от най-значителните и светли празници. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сакрална дата за всеки българин. 24 май е празник и на българския дух.

Най-светлият български празник бе отбелязан в ОУ „Никола Парапунов“, гр. Разлог във виртуална среда. Учениците посрещнаха достойно предизвикателствата на времето, в което живеем, проявиха креативност и творчество и с гордост в сърцата изработиха уникалните проекти, почитайки създателите на нашето АБВ.

С детски поглед към словото поздрав от шестокласниците към всички БЪЛГАРИ!

Dim lights

Dim lights

Dim lights

Dim lights

Dim lights

Dim lights

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-български празник!

"Върви, народе възродени..." - символ на достойнство, традиция, духовност! Историята на най-обичания български химн ни разказват Ивана Алтънина и Елена Калоянова от VII а клас . Честит 24 май!!! Честит празник скъпи учители и ученици!!!

Dim lights

Във връзка с Международния ден на музейното дело 18 май ние, учениците от VIа клас, 
Ви предлагаме една виртуална разходка из музеите на България, които са ни впечатлили със своите експонати. Приятно гледане!

Dim lights

България по пътя към Европа

 Изправени пред предизвикателствата на времето, в което живеем, с оптимистичен поглед и творчески дух към бъдещето на България учениците и учителите от ОУ „Н. Парапунов“ отбелязаха 9 май - Деня на Европа.

Учениците от IVа клас се включиха в инициативата с урок по човекът и обществото на тема: „Българската държава по пътя към обединена Европа“. Вдъхновени от празника, четвъртокласниците направиха красиви постери и рисунки.

Петокласниците Ралица Ангелова, Калин Манушкин, и седмокласниците  

Петър Коцаков и Ивана Алтънина презентираха своите проекти със забележителностите и традиционните ястия на държавите членки на Европейския съюз във виртуалната класна стая по география и икономика. Със съдействието на своите родители учениците от 5а клас заснеха видеа как се приготвят европейски ястия.

Под мотото „Празник на единството и мира“ учениците от 7б клас  рисуваха, пяха песни и рецитираха стихотворения.

Dim lights

Dim lights

Dim lights

С много емоции ученици и родители се включиха в пресъздаването на зимния празничен календар. Възпитаниците на г - жа Костадинова предизвикаха истински фурор от чуства. За народните обичаи от Варвара до Бабинден родителите бяха приготвили традиционните ястия. Но най - големите "виновници" за доброто настроение бяха учениците от VI а клас.

"Добре дошла, Бабо Марто!" - под това мото децата от V а клас с класен ръководител г - жа Анна Панкова проведоха тържество в малката зала на читалището.Пред родители и гости петокласниците се изявиха като добри артисти, певци, танцьори. Баба Марта дари всички: Бъдете живи и здрави, бели и червени и от щастие озарени!


СТОП на насилието

На 26. 02. 2020г. по инициативата на Комисията по противообществените прояви учениците от ОУ "Никола Парапунов" отбелязаха Деня на розовата фланелка. Отговорниците за радиопредаване, посветено на доброто, бяха възпитаниците на г - жа Панкова. По класове учениците проявиха своята творческа креативност и изработиха оригинални табла с пожелания за толерантност и съпричасност.


Свети Валентин в ОУ „Никола Парапунов“

Посланици на любовта на 14 февруари в ОУ „Никола Парапунов“ бяха учениците от VII б клас с класен ръководител г-жа Павлина Маркова.

Всеки клас получи пощенски плик, в който да събира своите валентинки, изработени от сръчните ръце на седмокласниците. Изпращани по предназначение, любовните послания допринасяха за празничното настроение по коридорите и класните стаи на училището.

Валентинки с трогателни послания получиха и любимите учители.

С много приятни емоции, вълнения, любовни трепети и празничен дух премина Денят на любовта в любимото училище.

 

 

Вечно ще те помним, Апостоле!

Под наслов „147 години безсмъртие“  премина рециталът, посветен на Левски, в ОУ „Никола Парапунов“.

Ученици, родители и учители изпълниха училищната зала, за да отдадат заслужена почит на Апостола на свободата. Песента на възпитаниците на г-жа Лачинова „Дяконе, дяконе“ трогна гостите.

Разделени на две възрастови групи, учениците рецитираха стихове в чест на великия български син.

Жури в състав г-жа Даниела Джупанова – зам.-директор, г-жа Лилия Лачинова – старши учител по музика и г-н Иван Мишков – учител в ЦОУД, излъчи най-добите млади рецитатори, които да се включат в общинския рецитал.

Всички участници получиха грамоти за участие и придобиха самочувствие, че са потомци на смели българи.

 

Коледен дух в ОУ “Никола Парапунов“.

В красиви коледни цветове блеснаха класните стаи и на - малките и по - големите възпитаници но ОУ “Никола Парапунов“. Атрактивна украса озари и коридорите на училището. Потопени в атмосферата на коледните и новогодишни празницир учениците ще изпратят Старата година и ще тръпнат в очакване на Новатар по - здрава и благодатна година! Весели празници!

Dim lights

 

Национална седмица на четенето в ОУ “Никола Парапунов“

В инициативата, циято цел е да насърчава и повишава грамотността на учениците, чрез разнообразни игри, състезания, представяне на приказки и разказване, както и маратон на четенето с голям ентусиазъм се включиха и малките и по - големите възпитаници на училището.

Под ръководството на своя учител малчуганите от I а клас размениха книжки помежду си и представиха любими приказни герои. Учениците от II а клас четоха пък любими приказки. Инициативата протече интересно, емоционално и поучително. А първокласниците и второкласниците от “б“ паралелка се забавлявяха с приказките на Баба Коледа.Децата четоха, разказваха, рисуваха по темата и като на празник получиха лакомства и награди. Третокласниците се включиха В Националната седмица на четенето със състезание по правопис и четене на текст с разбиране под надслов “Езикът, който ни събира и разделя“. Показаха завидни знания и умения в трите кръга на надпреварата, за което получиха грамоти. Учениците от IV а се потопиха в света на басните и си направиха състезание по правопис, а учениците от IV б клас се присъединиха към Седмицата на четенето с книжките от семейната библиотека, четени от мама и татко, и с интерес прочетоха избрани моменти от романа за деца “Ян Бибиян“.

И в прогимназиален етап учениците участваха с ентусиазъм в мероприятията организирани от учителите по български език и литература. Петокласниците посетиха градската читалищна библиотека и си научиха как да откриват книги по каталог. С голямо желание се включиха в маратона на четенето и в конкурса за най - добър разказвач. А шестокласничката Яна Стойчева прочете коледна приказка на по - малък ученик, с която създаде приятни емоции в чистата детска душа. Като редактираха текст, седмокласниците показаха добра езикова грамотност. ДА на четенето, ДА на грамотността!

ОУ “Никола Парапунов“ се гордее с постиженията на шестоквасничката Йоана Вълканова! Честито, шампионе!

 На 12 години Йоана Вълканова е носител на две призови места в различни категории колоездене. Българската федерация по колоездене награди своите победители от колоездачните серии за 2019 година. В категорията Кросс Кънтри Маратон 19+ за девойки под 19 години Йоана се нареди на първо място с максимален брой точки. В категория Кросс Кънтри Олимпик за жени тя успя да събере 210 точки и стана Шампион на България. Част от състезанията, на които е взела участие, са Витоша 100, Симеоново, Княжево, Драгалевци, купа Мургаш, Черни връх, Чепеларе, Белоградчишките скали, Казанлък и още много други. Йоана има участие и в над 30 индивидуални състезания през сезона, всички завършили с успех.

Спортният талант не е само съчетание от физически показатели. Йоана доказа, че талантът е и голяма мотивация.

Изключителната упоритост на шестокласничката, да тренира преди състезание по 10 часа на седмица, се увенчава с големия й успех. Заслуга за нейните постижения има и семейството но Йоана. Нейният баща е и неин треньор. Именно той запалва у дъщеря си любовта към колоезденето.

Кметът на община Разлог, инж. Красимир Герчев, посрещна в кабинета си Йоана заедно с цялото й семейство. Той връчи на младата спортистка подарък и сподели, че със своите големи успехи и постижения Йоана Вълканова радва разложани и допринася за популяризиране името на града.

Ръководството на ОУ “Никола Парапунов“ пожелава на Йоана много здраве и още много спортни постижения!

 

На 13. 11. 2019 год. в ОУ „Никола Парапунов“, гр. Разлог се проведе ученическо състезание по английски език „Многознайко", в което взеха участие 26 ученициот V, VI и VII клас. В рамките на един час учениците решаваха граматически тест и превеждаха текст.

13 ученици се класираха на първо място , 12 - на второ и 1 - на трето, за което бяха наградени със златни, сребърни и бронзови медали. Техните учители г-жа Павлина Маркова и г-жа Цветелина Терзиева ги поздравиха за постигнатия успех, като им пожелаха здраве и още по-големи успехи на следващия кръг.

Честито на учениците!

 С много усмивки и позитивно настроение бе отбелязан Денят на християнското семейство в VI в клас при ОУ "Никола Парапунов" гр. Разлог. Пред своите гости - родители и учители, учениците месиха традиционна българска питка, пяха песни, рецитираха стихове и разказваха за християнските семейни ценности, традиции и обичаи. Шестокласниците и техният класен ръководител г - жа Мария Славкова бяха подготвили изненадваща презентация за своите родители - снимки на техните деца от бебета до 12 - годишна възраст.

В края на тържеството всички си отчупиха от вкусната питка с пожелания за здраве, успехи и щастливи дни.

 Толерантността е любов!

По случай 16 ноември - Международния ден на толерантността Ученическият съвет на ОУ „Никола Парапунов” призова малките и по-големите възпитаници на училището „Нека да бъдем толерантни!”

В началото на деня членовете на Ученическия парламент посрещаха учителите и съучениците си на прага на училището и подаряваха значки с принципите на толерантността.

Излъчено бе и радиопредаване, в което г-жа Барова припомни, че на 17.11. 2019 г. се отбелязва световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП, чието мото тази година е „Животът не е резервна част“. Тя отправи своя апел към учениците да бъдат отговорни пешеходци, велосипедисти, скейтбордисти и пътници, да спазват правилата за безопасно поведение на улицата и да бъдат толерантни на пътя.

В жест на толерантно отношение към богатото многообразие от култури учениците от IVа клас изразиха своето послание чрез песен!

8 ноември – Ден на здравословното хранене 

Деня на здравословното хранене учениците от ОУ „Никола Парапунов“ отбелязаха с много емоции и състезателен дух. 

Учителите г-жа Славкова и г-жа Рачева организираха забавни игри със съревнователен характер, в които четвъртокласниците, петокласниците и седмокласниците се включиха с удоволствие. 

Игрите бяха съобразени с възрастта на участниците, които отговаряха на въпроси, разискваха казуси за полезните свойства на витамините, разграничаваха полезните от вредните храни и дори готвеха. Младите готвачи презентираха пред жури своите кулинарни изкушения, приготвени със здравословни продукти. 

Учениците се справиха отлично с поставените им задачи и получиха не само грамоти, но и аплодисментите на по-малките им приятели от училището. 

За доброто настроение допринесе и водещият на инициативата – г-жа Барова.

 

 

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО В ОУ "НИКОЛА ПАРАПУНОВ" - Учениците от групата за извънкласни дейност "Кодирам и се забавлявам" на 17.10.2019 г. се присъединиха към европейската инициатива с цел популяризиране на креативността, сътрудничество чрез програмиране и други технологични дейности. Децата истински се забавляваха и направиха първи стъпки в програмирането под мое ръководство. За участието си всички получиха сертификати от организаторите.

  

Отново за учебната година разкри вратите си ОУ „Никола Парапунов“.

Тържественото откриване на учебната 2019/2020 година се състоя в двора на училището. Пременени бяха и малките, и по-големите ученици. Развълнувани бяха родителите. А още преди да бие първият учебен звънец, учителите с прочувственото изпълнение на песента „Междучасие“ поздравиха любимите си класове.

Да си пожелаем творческо дръзновение и много успехи през новата учебна година!

С много емоции, смях и сълзи на очи седмокласниците от ОУ „Никола Парапунов“ се разделиха с любимото си училище. Под звуците на сърцераздирателни песни и съпровода на народна музика, с фойерверки и бурно броене до седем ученици и учители си казаха „ довиждане“. Изненадата на директора на училището, трогна „малките абитуриенти“ и техните класни ръководители. Преминавайки под пъстроукрасена арка, учениците бяха изпратени със стрък здравец и пожелания за благоденствие и целеустременост.ÂÂÂÂ Г – жа Даниела Пелтегова им пожела да имат куража да сбъдват и най – дръзките си мечти, да имат късмета да реализират най – смелите си планове, да имат светлата вяра, че най – хубавото тепърва предстои, защото животът се измерва не с годините, а с дирята, оставена след себе си.

На 26 юни ученици, преподаватели и родители присъстваха на Вечерта на химията в ОУ "Никола Парапунов".Събитието беше посветено на 150 - та годишнина от създаването на Периодичната система на химичните елементи.Младите химици от седми клас посрещнаха своя гост Менделеев, дошъл да ги поздрави.Презентация на тема "Химията - древна и млада. Химията - наука на чудесата" запозна гостите с историята на тази наука.Седмокласниците представиха скечове, интересна и любопитна информация от областта на химията. Задачата, поставена на публиката, беше попълване на игрословици.

Химическият отряд от ОУ "Никола Парапунов" направи интересни и забавни опити, които предизвикаха звукови и светлинни ефекти. След многобройни емоции всички присъстващи се убедиха, че часовете по химия могат да бъдат и забавни.

 

Â

 

ГОРДЕЕМ СЕ С УСПЕХИТЕ ТИ, ШАМПИОНЕ!

НЕВЕРОЯТНИТЕ УСПЕХИ НА БОРИСЛАВ ХАДЖИСТОЯНОВ В СКИ АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ ТРОГНАХА УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ "НИКОЛА ПАРАПУНОВ"

Невероятни успехи пожъна ученикът от VII б клас Борислав Хаджистоянов от ски клуб "Юлен", в направление ски алпийски дисциплини, сезон 2018 / 2019 година, не само на републиканско, но и на международно ниво. След спечелването на Купа "Юлен" дисциплината слалом - кръг от републиканският шампионат за момчета до 16 - годишна възраст, провела се на 18. 12. 2018 година в Банско, Борислав Хаджистоянов триумфира и на Купа "Капи" - първи кръг, провела се на 01.02.2019 година в дисциплината гигантски слалом. Борислав Хаджистоянов стана републикански шампион в дисциплината слалом на Държавното първенство, провело се в края на март тази година във Витоша. Той спечели и републиканския шампионат в скоростната дисциплина супер гигантски слалом. Ученикът от VII б клас донесе победа за отбора си и във втория кръг на Купа "Капи" в дисциплината супер гигантски слалом на 01. 04. 2019 година отново в Банско. Освен през зимния сезон Борислав успя да триумфира и на лятното държавно първенство в направление ски алпийски дисциплини. Наред с извоюваните победи през целия ски сезон Борислав доминираше в състезанията, като успя да завоюва и шест сребърни медала от републиканските състезания.

Многобройни са успехите му и при участието му в международни състезания. Убедителна победа извоюва на Купа "Пиба" - валидна за FIS ( международна ски - федерация), в дисциплината гигантски слалом, състояла се на 09. 03. 2019 година в Банско.

В чест на Борислав Хаджистоянов два пъти прозвуча българският химн на международното състезание FIS Children Trophy 2019, провело се в Poiana Brasov, Румъния на 20 и 21 февруари 2019 година, където ученикът от VII б клас донесе победа за страната ни и в двете състезания - слалом и гигантски слалом.

Едно от най - големите постижения на Борислав е седмото място на 44 - то издание на "Pokal Loka" - неофициално световно първенство за деца с участието на състезатели от над 40 държави на 09. 02. 2019 година в Словения.

Не по - малко успешно бе и представянето му на провелото се в Хърватия, Загреб, международно състезание, където завоюва шесто място.

Бориславе, пожелаваме ти много здраве, състезателен хъс и още много успехи занапред!

ДА ОПАЗИМ ПРИРОДАТА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!

На 22. 04. 2019 учениците от ОУ "Никола Парапунов" под ръководството на своите учители отбелязаха Деня на планетата Земя с поредица от мероприятия.

Седмокласниците изработиха табла и на специално обособен кът подредиха информационните материали с "малките неща", които всеки може да прави, за да засвидетелства уважение към майката Земя. Към инициативата се присъедини Учителският парламент с ръчно изрисуван глобус.А в местността Голак младите природозащитници от шестите и седмите класове направиха презентация за необходимостта от опазването на природата и отбелязаха мерките за справянето с проблема относно нейното унищожаване.Със стихове и песни в радиопредаването по случай празника се изявиха учениците от VI а клас. А малките възпитаници на училището от първите, вторите и третите класове, участниците в клуб "Обичам природата" посетиха Историческия музей в град Разлог, за да се включат в еколектория на тема "Природата на НП Рила", чиято цел е учениците да се запознаят с богатото биологично разнообразие и забележителностите на НП "Рила".Чрез презентации и различни занимания децата ще научат интересни факти за животните, растенията и резерватите на парка и дейностите по неговото опазване.

 

По случай Международния ден на Земята - 22. 04. 2019г, учениците от V в клас с класен ръководител Йорданка Крънчева при ОУ "Никола Парапунов посетиха Исторически музей - град Разлог, за да участват в еколектория "Природата на НП Рила", организирана от Дирекция "НП Рила". Децата слушаха и гледаха с интерес презентацията, която беше подготвена, задаваха любопитни въпроси, като обогатиха познанията си за природата. Срещата накара децата да се замислят, че за да живеят в харомония с природата, те първо трябва да се научат да я пазят и ценят.

 

„Търпението е сила“

С много уважение и доброта на 25.03.2019 г. учениците от VII в клас при ОУ „Никола Парапунов“ посрещнаха по стара българска традиция ученици и учители с локум, с пожелания за здраве и търпение. Седмокласниците закичиха всички с четирилистна детелина, на която бяха написали посланието „Търпението е сила“. А група деца подаряваха послания за съпричастност, състрадание, взаимопомощ, доверие и постоянство на граждани, минаващи покрай училището.

Денят на търпението продължи с кратка музикална програма, която завърши с кръшно хоро, символ на българския дух. Хванати за ръце, и малките, и по-големите ученици показаха толерантност към съучениците си.На фона на песента „Дано” към небето полетяха „усмихнати” жълти балони.

Възпитаниците на г-жа Анна Рачева връчиха приз „Пазител на доброто“ на г-жа Даниела Пелтегова, директор на училището. Г-жа Даниела Джупанова, зам.-директор по УД, получи пък приза „Пазител на българския дух".

С много настроение и емоции премина Денят на търпението в ОУ „Н. Парапунов“.


 

"Слънчевата система в нашето училище"

Учениците Здравко Петров, Румен Пулин, Георги Манзуров, Теодора Радева, Асен Бонков, Никола Сланчев и Димитри Захов заедно със своя учител Екатерина Патокова на доброволни начала изрисуваха част от Слънчевата система по коридорите на училището. Стилизираната рисунка впечатли и малките, и големите възпитаници на училището, както и техните родители с креативното творчество.

Истински умения за работа в екип показаха младите доброволци в инициaтивата. Така че спокойно можем да споделим : В ОУ “Никола Парапунов" се забавляваме чрез творчество."

"Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние"

Учениците от училището подкрепят проекта "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" и се обявиха срещу агресията в училище и на улицита, като се присъединиха към инициативата на асоциация "Докосни дъгата".

В часа на класа по училищната радиоредба звуча песента, специално създадена за проекта, "Агресия". С тази инициатива, Координационният съвет и Ученическият съвет призоваха да открием доброто в себе си и никога да не забравяме, че сме хора. Да си помагаме един на друг, както и да осъзнаем, че агресията не е решение и да си подадем ръце, за да направим света по-добро място за живеене.

"106 ГОДИНИ СВОБОДЕН РАЗЛОГ"

Под това мото премина тържеството на учениците от V в клас с класен ръководител г-жа Йорданка Крънчева. Тържеството се проведе в историческия музей на града, като за учениците това беше и един своеобразен урок по родолюбие, на който те пяха, рецитираха и разказваха за трудния и кървав път към освобождението на родния край. Г-жа Даниела Джупанова, заместник директор на училището, и родителите поздравиха учениците за положените усилия. В навечерието на празника на гр. Разлог малките възпитаници отдадоха почит и се поклониха пред героизма, храбростта и саможертвата, проявени от дедите ни, дали живота си за отвоюването на така жадуваната Свобода.

28.09.2018 година

Да бъдем здрави чрез спорта!

Европейският ден на спорта беше отбелязан за четвърта поредна година в ОУ "Никола Парапунов".

Участието в инициативата на сдружение БГ Бъди активен се състоя на двора на училището.

Физическата активност на учениците от I до VII клас беше провокирана от различни спортни мероприятия.

17.09.2018 година

Днес бие първият училищен звънец, тръгва младостта на България към училище. Пременени, усмихнати са малките и големите ученици. За тях са песните, танците, падаръците, изненадите - като добри орисници всички им пожелават здраве, сили, постоянство. Радостта от празника е голяма и за учениците от ОУ "Н. Парапунов".

Успешна учебна година!

 

Спорт и здраве

Учениците от ОУ "Н. Парапунов" и тази година се включиха с желание и спортен дух в инициативата на Сдружение "Бъди активен". Сутрешната гимнастика, в която участваха всички деца, допринесе за тяхното добро настроение и озари лицата им с усмивки през целия ден.

С много емоции и подкрепа от публиката протече волейболната среща между училищните отбори на момичетата и момчетата, която се проведе в Спортна зала "Септември - гр. Разлог. След оспорвана борба момчетата се наложиха с 2:1 гейма. Треньорите на отборите изразиха задоволството си от оспорваната среща и им пожелаха да се завърнат с победи от Националните училищни състезания, които ще се проведат в края на седмицата в градовете Смолян и Търговище.

"Розита на България"

С много настроение ученици, учители и родители се включиха в инициативата на Министерството на образованието и науката - "Розите на България".

Под звуците на "Празнична сюита" в изпълнение на оркестъра на народна музика към Българското национално радио, в двора на училището се изви дълго хоро. В празника взеха участие всички класове, като техен отличителен белег беше българската роза.

Учениците от I а клас рецитираха стихотворението "Татковина", а учениците от I б клас радостно изпяха песента "На Кирил и Методий". Учениците от V до VII клас показаха своя патриотичен дух като облякоха традиционна българска носия.

Инициативата е посветена на 11 май - Ден на светите братя Кирил и Методий и се проведе в цяла България и българските училища в чужбина. Идеята е да се сплоти българската общност, където и да се намираме.

Спортна забава

На 04.05.2018 г. първокласниците от II ЦДО с ръководител г-жа Цветанка Бекярова проведоха "Спортна забава". С много емоции и желание за победа преминаха различните спортни игри. Първокласниците бяха подкрепяни от учениците от I, II, III и IV ЦДО, както и от техните родители.

След оспорвана борба, отборите завършиха наравно.

Деца в районен съд Разлог

Втора година, забавлявайки се, доброволците от "Детското полицейско управление" - Разлог получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, учат се да работят в екип, на уважение и толерантност. С децата работят инспекторите от РУ на МВР Ани Боянова и Тодор Кокалчев и педагога Жанета Барова.

Особено емоционално бе реализирането на темата "Съд и прокуратура". Четвъртокласниците влязоха за първи път в съдебна сграда. На входа бяха запознати с правилата за достъп и пропускателен режим.

В истинската съдебна зала имаха възможност да разговарят с председателя на Районен съд - Разлог Димитър Думбанов. Много въпроси поставиха децата - как се определя размера на наказанието при различни престъпления, какво означава условно наказание, за предназначението на други помещения и др. С изключително търпение г-н Думбанов отговаряше и на по-лични въпроси относно избора на професия, удовлетворението от работата, трудностите при вземане на решения, влиянието му при избора на професии на неговите деца и др.

Децата разиграха различни казуси, като сменяха ролите си.

Запознаха се и получиха покана за среща и от административният ръководител на Районна прокуратура - Разлог Ружена Кондева.

Празник на здравето в IIIа клас

На 03.05.2018 г. възпитаниците на г-жа Любима Елчинова проведоха "Празник на здравето". Пред своите учители, родители и гости децата показаха завидни знания за витамините и здравословното хранене, придобити в часовете по Човекът и природата. Изключително емоционални и интересни бяха и двете състезания - за съставяне на детско здравословно меню и приготвяне на най-красива плодова салата.

Родителите с радост се включиха в подготовката и реализирането на празника.

Урок по родинознание и родолюбие

В дните преди един от най-хубавите български празници - Гергьовден, третокласници и четвъртокласници от ОУ "Н. Парапунов" проведоха поредния си необикновен урок: кратка разходка в един от най-свидните кътчета на България, съхранили миналото и красотата на нашата земя.

Учителките Жанета Барова, Елена Рабаджиева и училищният психолог Калина Ергина заведоха учениците си на местата, събитията на които решават Освобождението на България: панорамата "Плевенска епопея 1877 г.",Шипка - "Орлово гнездо" и паметника на върха, както и храм-паметника "Рождество Христово", издигнат в памет на загиналите за прохода руски и български защитници в подножието му.

Всяко кътче от Търново сякаш разказваше някаква история, а в ранните утринни часове из непристъпния Царевец всеки миг беше като очакване да се появят славните български владетели.

Следваха градчета и села, които се гушат едно в друго, сякаш за да запазят топлината си. Децата останаха безмълвни и в подземната старопланинска перла - пещерата "Съева дупка" и пред величието на старопланинския първенец връх "Ботев".

Последва прехласването пред изкусните занаятчии в работилниците и дюкянчетата на Трявна и Етъра.

Заели местата си в различните класове на Старото Тревненско школо, коментираха, че и днес можем да въведем табелките, с които определяли поведението на учениците през далечната 1839 г.: "ленив", "непокорен" или "прилежен", "мъдър".

Ръководителите пожелаха на малките пътешенственици да се срещат по-често с повече светини от нашата история и култура и природни забележителности.

Училище сред природата

От 27 до 29 април 2018 г., учениците от III а и IVа класове при ОУ "Н. Парапунов" под ръководството на г-жа Любима Елчинова и г-жа Мариана Гюрова проведоха "Училище сред природата" в гр. Девин.

Децата се докоснаха до природата на красивата Родопа планина и посетиха Ягодинската пещера. В Планетариума на гр. Смолян те научиха още интересни факти за Слънчевата система, а в Историческия музей бяха впечатлени от живота и бита на хората в миналото.

Върнаха се доволни и заредени с много положителни емоции.

Повод за гордост!

Достойно представяне на Никола Сланчев от IV а клас в Националната интердисциплинарна олимпиада "Знам и мога" в гр. София. Той постигна отлични резултати във финалния кръг на олимпиадата за четвъртокласници.

Успехът му е повод за гордост не само за класа, но и за училището.

Поздравления за Никола и пожелания за много успехи в бъдеще!

"Моето супер училище без агресия"

Под това мото премина инициативата организирана от Координационния съвет за превенция на насилието и агресията в училището. Учениците от всички класове в училището изработиха табла със снимки и рисунки, чрез които показаха весели, забавни и интересни моменти от училищния живот.

Детските усмивки показват, че всички в клас са обединени от принципа "Един за всички, всички за един" и как с добро можеш да се противопоставиш на насилието.

На 29 март отборите по волейбол - момичета и момчета (V - VII клас) - от ОУ "Никола Парапунов" завоюваха първо място в областните ученически игри - Благоевград 2018, организирани от Българската асоциация "Спорт за учащи".

Поздравяваме децата и им пожелаваме успех в следващия кръг на ученическите игри по волейбол!

25.03.2018 година

25 март е обявен за Ден на търпението. Тогава отбелязваме и светлия християнски празник Благовещение.

Търпението е едно от най-важните качества, които човек трябва да притежава. Търпението изисква силна воля и е присъщо на умните и разумните, на тези, които знаят какво искат и как да го постигнат. То е разглеждано като добродетел и е оценявано като най-ценното съкровище.

В училището този ден беше отбелязан със следните инициативи:

в началото на всеки час в рамките на 3 минути учителите обясняваха необходимостта от разбирателство, търпение, умението да изслушваме и да уважаваме мнението на другия, защото училището е мястото, където се изграждат основите на бъдещата реализация на всеки ученик и формиране на качеството търпение в личността като горонт за устойчивостта на цялото общество към предизвикателствата на времето.

На този ден всеки учител, ученик, директор на училище, психолог, медицинско лице бяха приканвани да проявяват по-голямо търпение и разбиране към поведението, отношението, проблемите, желанията на всеки човек в училище.

На 23 март всеки ученик бе посрещнат в училище с усмивка и му бе вързана гривна на ръката с надпис "Търпението е знак на силните".

На дъските в класните стаи бе написано с едър шрифт - 25 март - Ден на търпението.

Учениците от I-IV клас рисуваха рисунки на тема "Доброто в нашия клас".

Учениците от V-VII клас писаха есе, разказ или импресия на тема "Приказка за търпението", а най-интересните творби бяха прочетени по училищната радиоредба.

От комисията по превенция и закрила на деца, жертва на насилие или в риск от насилие, бяха поставени балони с послание за превенция на агресията и насилието в училище, в семейството, в обществото.

15.03.2018 година

Учениците от IIIa и IIIб класове с ръководители г-жа Елчинова, г-жа Рабаджиева и г-жа Бурдина взеха активно участие в тазгодишния проект на БФски "Научи се да караш ски"-2018 г. съвместно с ММС, МОН и РУО Благоевград.

От 12 до 15 март децата се научиха да карат ски. Радваха се на слънчевото време в Пирин планина. На финалното състезание, в което взеха участие учениците от всички училища, участващи по проекта, нашите деца се представиха достойно. Сред десетте най-добри състезатели своето място заеха Мария Симеонова о Боряна Стоянова, Борислава Бицина и Петя Джоджова.

Още веднъж проекта доказа своята полза за физическото развитие и укрепване на децата.

"Разказвам за България и великите българи"

Под това мото учениците от IVа клас с класен ръководител Мариана Гюрова проведоха урок по родолюбие, посветен на националния празник на България - 3 март.

В Историческия музей пред учители, родители и гости, децата показаха какво са научили за героичното минало на нашия народ, как той е извоювал дългоочакваната свобода.

Всички издържаха с отличен своя изпит по родолюбие.

Бели и червени, румени, засмени

С много слънчево настроение бе посрещната Баба Марта в ОУ "Н. Парапунов". Още на входа на училището на всички деца и учители бяха вързани мартенички, изработени от сръчните ръце на петокласниците, с класни ръководители, г-жа Маркова и г-жа Лачинова. Празнично пременени в народни носии, те орисаха всички да са бели и червени, румени, засмени през цялата година! Пъстра група върза мартенички на Кмета инж. Красимир Герчев, на заместник-кмета г-н Гърменов, на секретаря на Общината г-н Крънчев и на всички служители в общинска администрация.

Децата от Ученическия съвет посетиха Дневен център за възрастни хора "Свети Димитър", където бяха посрещнати с радост. Размениха си мартеници и поздрави, изпяха си песни. С добро настроение и пожелание за следващи гостувания децата се разделиха с гостоприемните домакини.

28.II.2018 година

Всяка последна сряда от месец февруари е обявена за Ден на розовата фланелка. Това е ден за ненасилието и тормоза в училище. За поредна година ОУ "Н. Парапунов" откликна с различини инициативи.

В понеделник Ученическият съвет изпрати послание срещу агресията и тормоза чрез специално радиопредаване.

Във всички класни стаи бяха изработени и поставени макети на калинка, върху която учениците рисуваха, лепиха и писаха постери срещу насилието и тормоза в училище.

Шестокласничките Ивона Чонева, Петя Пахова, Михаела Терзиева, Гергана Тренчева, Стефани Вълева, Марина Грънчарова и Юлия Милушева поздравиха съучениците си с песен под съпровод на китари.

"Свят с тормоз", "Свят без тормоз" - под това мото бе подредена изложба от ученически рисунки.

От Ученическия съвет бяха изработени гривни под формата на сърце и детелина - символи на съпричастност и толерантност.

На входа на училището бе поставено табло с различни лозунги, вързани със състраданието, толерантността и уважението.

Чрез всички тези инициативи ОУ "Н. Парапунов" още един път показа, че не толерира насилието и тормоза в училище не само в Деня на розовата фланелка, а всеки ден.

Послания за приятелство и доброта

Учениците от училището за пореден път показаха, че не са безучастни към проблема с агресията и тормоза. Всеки клас прояви креативност, като изработи флагчета с оригинални послания срещу насилието. По този начин те изразиха своята позиция за приятелски и толерантни отношения.

Това бе една инициатива, която накара учениците отново да се замислят по проблема и да се стремят към по-добри човешки взаимоотношения.

Урок в църква "Св. Благовещение" - Разлог

Първите "полицаи" сред връстниците си в града, четвъртокласниците от Детско полицейско управление в ОУ "Н. Парапунов" втора година продължават обучението си под ръководството на инспекторите от РУ на МВР - Разлог Ани Боянова и Тодор Кокалчев.

Тази година вниманието е насочено и към безопасността на движението по пътищата, придобиване на умения за самосъхранение, справяне с различните предизвикателства, работа в екип, както и прояви на уважение и толерантност.

Последното им занимание за 2017 година бе проведено на 21 декември като открит урок в църквата "Св. Благовещение" от отец Димитър Белчин. Тема естествено бяха предстоящите коледни и новогодишни празници. Учениците, заедно със своите гости - директора на училището г-жа Даниела Пелтегова, инспекторите от МВР и класния ръководител Жанета Барова научиха много за Бъдни вечер и Рождество Христово, как празнуваме в храма, как да се държим и още много за християнските празници. Накрая урокът завърши с Вазовата "Молитва".

19.12.2017 година

Децата от I ЦДО с ръководител г-жа Милена Бурдина зарадваха своите родители, баби, дядовци и гости с тържество, посветено на най-светлия християнски празник - Коледа. Децата с вълнение рецитираха стихове, пяха коледни песни и играха хоро. За празничното настроение допринесоха и малките коледари, които пожелаха здраве и късмет на всички през настъпващата 2018 година. В края на тържеството малките домакини почерпиха своите гости с ястията, които присъстваха на красивата празнична трапеза.

Национална седмица на четенето

Учениците драматизираха любими приказки, проведоха дискусия "Кой е моят любим приказен герой от книжките?". В състезанията по правопис и краснопис, за най-добър четец, изразително четене на стихотворение, маратон на четенето, участие взеха родители и дългогодишни учители. Седмицата завърши с "Вечер на любимата приказка".

Проведените инициативи разкриха таланта и любознателността на учениците към необятния свят на книгите.

"Любими приказни герои"

Народните приказки са изкуство, родено и откърмено дълбоко в народните недра. Те са неизчерпаем извор на мъдрост и носят атмосферата на родното.

Учениците от II б клас с класен ръководител Елена Татарска завършиха Националната седмица на четенето с драматизация на български народни приказки. Любимите приказни герои оживяха пред родители и гости.

Подарък за родителите!

Коледа е любимото време на децата от цял свят! Времето на добрите пожелания и подаръците...

Но тази година първи получиха своя подарък родителите на учениците от IV б клас.

Те, заедно със своята учителка г-жа Ж. Барова, показаха признанието и любовта си към своите родители на една невероятна вечер, която нарекоха: "На мама и татко с любов". Децата пяха и танцуваха, показаха колко много ценят и обичат своите родители, но и им казаха неща, които ги накараха да се замислят. Нещата, които родителите понякога нямат време да чуят, защото вечно бързат.

Четвъртокласниците пожелаха най-прекрасната, най-веселата и най-щастливата Коледа на своите гости.

Коледна украса 2017 година

Dim lights

Учениците от IIIб клас се включиха в организирания за пореден път "Булевард на елхите".

С много желание бяха изработени пъстри и интересни коледни играчки. Елхата грейна празнична и цветна.

Добра практика за справяне с насилието и с агресията

ОУ "Н. Парапунов" - гр. Разлог за пореден път показа, че търси иновации и се стреми да прилага добри практики за справяне с основните проблеми на училищната общност като цяло - насилието и агресията. Съвместно с Обществения съвет и Училищното настоятелство на 05.12.2017 г. бе организирана кръгла маса на тема "Насилието в реалността и виртуалността - ролята на родителите и учителите за ефективна превенция". Кръглата маса бе открита и ръководена от г-жа Даниела Пелтегова, директор на училището. Тя посочи, че в днешното българско обществоза възпитанието и образованието на децата е изключително важно двете основни институции - семейство и училище да бъдат партньори и да работят заедно. В началото на инициативата училищният психолог, г-жа К. Ергина, запозна присъстващите с резултатите от проведената анкета от Училищния кординационен съвет сред част от родителите за отношението родител - дете. След това директорът представи и даде думата на г-н Младен Владимиров, кризисен психолог с многогодишен опит в психологическото консултиране на деца и семейства. По интересен начин той представи проблема за насилието в реалността и виртуалността и ролята на родителите и учителите за ефективна превенция. Предложи моделите, които според него трябва да прилагат училището и семейството за справяне с детската агресия. Присъстващите родители и учители зададоха редица въпроси към психолог Владимиров. В края на вечерта г-жа Пелтегова обобщи, че проведената кръгла маса бе изключително полезна и тази инициатива е част от училищната политика за справяне с агресията и насилието по Механизма за противодействие на училищния тормоз между децата.

От 27.XI.2017г. до 01. XII. 2017г. в ОУ „Никола Парапунов” за втора поредна година се проведе Седмица на отворените врати. Родители и близки на учениците имаха възможност да посетят часовете по различни предмети.

С голям интерес преминаха уроците при г-жа Ивка Тренчева- БЕЛ, Антоанета Парева- БЕЛ, Величка Костадинова- математика, Павлина Маркова- английски език. От начален курс вратите за родителите отвори г-жа Галя Палева в час по БЕЛ .

Пред своите гости учениците показаха своите знания, а родителите видяха как протича един учебен час.

Опознайте различните от вас! Бъдете толерантни!

Във връзка с 16-ти ноември, международен ден на толерантността, в училище ОУ "Н. Парапунов" бяха проведени следните инициативи: Изработване на табло, посветено на толерантността, от ученическия съвет на училището /Антонио Захов, Радост Димитрова, Благовест Гьошев, Димитър Илиев, Петър Коцаков, Здравко Петров, Хелена Кърджиева, Таня Сеганова, Снежана Лефтерова/, рисунки на учениците от начален етап под надслов: "Толерантност към живота на тази земя", Бъдете толерантни към всички", "Толерантност към хората е едно от най-важните човешки качества", "Прави света по-толерантен", "Различието не е пречка, всеки заслужава прегръдка" и др. Също така във фоайаето на училището бе поставено дърво на толерантността, на което учениците закачиха различни думи, синоними на толерантността. Програмата продължи с радиопредаване от ученическия съвет, като основна тема бе: "Ако досега не сме мислили над въпросите за човечността, търпението, доброжелателността, разбирането, може да го направим днес, на 16 ноември".

Днес, 06. 10. 2017г. се проведе състезание за речеви и комуникативни умения на английски език в ОУ „Никола Парапунов”. В състезанието участваха ученици от VII клас , които по артистичен и нестандартен начин презентираха своите комуникативни умения върху предварително подготвена тема, формулирана и пречупена през техния светоглед, но вписваща се в мотото на състезанието. На първо и второ място се класираха съответно:

Първо място-Илияна Иванова-VII „а” клас

Второ място –Катерина Анастасова-VII „б” клас

Убедени сме, че възпитаничките на ОУ „Никола Парапунов” ще защитят достойно името на училището на областния кръг в гр. Благоевград.

15.IX.2017 година

Отново е 15-и септември – ден на надежди, очаквания и нови предизвикателства. ОУ „Никола Парапунов”, гр. Разлог отвори врати, за да посрещне своитеученици.

С химна на Република България и издигане на националния трибагреник, днес започна първият учебен ден .Поздравления към ученици и учители бяха отправени от заместник директора - Даниела Джупанова.

Песни и танци огласяха училищния двор, изпълнен с усмивките и трепетите на учениците. Тържествено бяха посрещнати и първокласниците. Госпожа Джупанова им връчи символичния ключ към знанието, с пожелание да отключват необятния, необозрим и съвършен свят на науката.

Гости на тържественото откриване бяха: инж. Красимир Герчев- кмет на община Разлог, членове на Обществения съвет, учители пенсионери и родители.

За ваканция отново

чуй звънчето как звъни.

Сбогом, моя класна стая,

сбогом, мои класни дни.

Чантата ми днес е пълна

само с песни и игри!

С показани знания, песни и отлични резултати, учениците от Iа и Iб клас приключиха първата за тях учебна година.

"...и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът!"

Под звуците на химна на светите братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени" в ОУ "Никола Парапунов" започна 24 май - празникът, посветен на славянската писменост и българската просвета и култура. Г-жа Ивка Тренчева, старши преподавател по БЕЛ, произнесе слово за делото на солунските първоучители. Директорът на училището, г-жа Пелтегова, поздрави всички ученици и учители по случай празника. По традиция със златни и сребърни медали бяха наградени учениците от V до VIII клас за постигнат отличен успех. Г-жа Пелтегова връчи грамоти на четвъртокласниците за успех 6,00 на изпитите на НВО по отделните предмети и на отличилите се в състезания, олимпиади и конкурси ученици.

Знамето на училището бе тържествено предадено на Костадин Харизанов и асистетките Катерина Анастасова и Хелена Кърджиева.

С балони, знамена и празнично настроение всички ученици и учители се включиха в градското шествие.

"Вечер на баба и дядо"

На 17 май 2017 г. учениците от IIа клас, с класен ръководител г-жа Любима Елчинова, посветиха един незабравим празник на своите баби и дядовци. С букет от стихове, песни и сценки децата изразиха своята признателност към тях и отвърнаха на обичта с обич. Бабите зарадваха внуците си с вкусна трапеза от домашни гозби. Вечерта завърши с кръшно българско хоро от щастливи баби и внуци.

"В света на приказките"

Петокласниците от ОУ "Н. Парапунов" попаднаха във вълшебния свят на приказките на открит урок по БЕЛ, който се проведе на 03.05.2017 г. в многофункционална зала на НЧ "15.IX.1903-1909 г." гр. Разлог.

Пред многобройна публика, под ръководството на своите учители по БЕЛ и ЦДО - Антоанета Парева и Иван Мишков, децата показаха своите артистични заложби, като драматизираха епизоди от приказките "Златното момиче", "Котаракът наставник или котаракът в чизми" и "Сливи за смет".

В литературно състезание, проведено между трите пети класа, учениците демонстрираха знанията си върху изучените приказки през годината.

Урокът завърши с награждаване, както на отборите, така и на децата автори на собствени приказки.

Представянето на открития урок за пореден път доказа, че в ОУ "Н. Парапунов" се обучават едни от най-ученолюбивите и артистични ученици.

Зелени училища 2017 година

От 27 до 29 април учениците от IIа и IIIа клас при ОУ "Н. Парапунов" с ръководители Любима Елчинова, Мариана Гюрова и Росица Колчева проведоха едно незабравимо училище сред природата на Карлово. Докоснаха се до героичното минало на народа ни, запознаха се с живота и делото но Левски, Ботев, Вазов. Посетиха Историческия музей в Панагюрище и имаха възможност да видят оригинала на златното съкровище.

Децата се разходиха из стария Пловдив, като разгледаха Античния театър, Римския стадион.

Гостоприемните домакини на хотелския комплексв Карлово предоставиха на децата възможност за много игри и приятни преживявания.

141 години след обявяване на Априлското въстание учениците от IIIа и IIб класове със своите учители Жанета Барова, Елена Рабаджиева и Мариета Стоянова посетиха града, в който започва въстанието - Копривщица. Стъпиха на моста, където е пукнала първата пушка, разгледаха музея на Тодор Каблешков. Продължиха своето пътуване в миналото и през къщата-музей на Иван Вазов - Сопот, през санаториумът на древните - Писаря, античния театър и стария град в Пловдив. Но най-вълнуващо бе преживяването в родната къща на Апостола на свободата Валил Левски.

"Аз и природата"

По случай седмицата на гората учениците от IIIа клас от ОУ "Н. Парапунов" проведоха състезание в малката зала на Читалището.

Прекрасната вечер бе посветена на природата на България. В четири кръга, чрез сериозна надпревара, децата показаха отлични знания по Човекът и природата.

Споделиха интересни факти за българската природа, националните паркова и резервати, застрашени от изчезване растения и животни, пяха и се забавляваха.

Третокласниците бяха изненадани със специални грамоти от класния си ръководител Мариана Гюрова и получиха подаръци от своите родители.

Добри педагогически практики бяха споделени в "Седмицата на отворените врати"

На 29.03.2017 г. г-н Георги Пахов и учениците от VIб клас показаха на колеги как се рисува "Натюрморт по асоциации от изобразителното изкуство". Учениците първо разгледаха произведения на известни художници и създадоха свои рисунки. Директорът на училището поздрави шестокласниците за положеното старание.

На 30.03.2017 г. г-жа Даниела Джупанова проведе заедно с учениците от Vв клас открит урок по история и цивилизации на тема "Културното наследство на Древна Тракия". На урока присъстваха родители, учители и г-жа Копанарова - бивш класен ръководител на част от учениците. На урока беше приложен метод "музей в куфара". На присъстващите беше показана керамика, открита в местността "Вельов егрек", предоставена от Градски исторически музей.

В седмицата на отворените врати родители на ученици от петите класове посетиха открит урок по български език и литература при г-жа А. Парева на тема "В света на приказките". Уроците бяха проведени като състезание, в което имаше много емоции и хъс за победа.

Весели, красиви и цветни като пролетта, с голямо настроение учениците от Iб клас с класен ръководител г-жа Елена Татарска от ОУ "Никола Парапунов" показаха на родителите и гостите, че могат да четат и да пишат.

"Ние вече сме грамотни"!

Под този надслов премина Празника на буквите в Iа клас с класен ръководител г-жа Галя Палева.

С много вълнение и трепет малките първокласници рецитираха, пяха и танцуваха. Доказаха, че наистина вече са грамотни.

Г-жа Пелтегова, директор на училището, поздрави децата и им подари книжки. Пожела им да бъдат здрави, щастливи и да радват своите родители с бъдещи успехи. Още много подаръци получиха учениците от класния си ръководител - г-жа Палева и родителите.

Tържеството завърши с весела дискотека.

Съпричастност, уважение, самоконтрол...

Под това мото премина седмицата на търпението в ОУ "Никола Парапунов". В нея бяха проведени разнообразни инициативи, в които учениците за пореден път научиха колко е важно да бъдем добри и толерантни. С много желание и положителни емоции учениците нарисуваха красиви пеперуди с думи - синоними на търпение. Петокласниците изработиха дърво на търпението и на 24 март посрещнаха своите съученици, учители и служители с локум. Ученическият съвет изнесе радиопредаване посветено на 25 март - Ден на търпението.

На 15.03.2017 година учителите от ОУ "Н. Парапунов" се включиха в обучение на тема "Превенция на насилието и способи за справяне с агресията". Училищният психолог г-жа Калина Ергина предложи на присъстващите интересни казуси, свързани с проявите на агресия. Присъстващите споделиха своя опит от педагогическата практика и обсъдиха идеи за справяне с проблема.

Наша гордост!

Учениците от ОУ "Н. Парапунов" с преподавател Георги Пахов, донесоханагради от конкурса за рисунка, посветена на празника Тодоровден - "Конче вихрогонче". Талантливите ученици отново станаха повод за гордост. С престижни грамоти бяха отличени: Здравко Петров Vв, Илиана Попова Vв, Виктория Коцакова Vв, Хелена Кърджиева VIа, Дарина Димитрова VIв и Михаела Калушкава VIIа клас.

"Баба Марта бързала"

Днес учениците от ОУ "Никола Парапунов" посрещнаха своите учители и съученици с много усмивки и добро настроение. Учениците от V клас накичиха всички с ръчно изработени мартеници за здраве и късмет. Ръководството и служителите пожелават на своите възпитаници и приятели слънчеви дни и радостно настроение!

В слънчевия следобяд на 23.02.2017 г. дворът на Градския музей се огласи от смеха и радостните възгласи на нетърпеливите петокласници от ОУ "Н. Парапунов", дошли да изработят красиви мартенички. Заедно с класните си ръководители г-жа Парева, г-жа Панкова и г-жа Джупанова те бяха радушно посрещнати от директора на музея - г-жа Манова. С много желание учениците усукваха бели и червени конци, с които направиха традиционни мартенички. С тях на Баба Марта те ще зарадват учениците, учителите и служителите от училището.

22 февруари - Ден на розовата фланелка

На 22 февруари ОУ "Н. Парапунов" отбеляза Деня на борба с тормоза в училище с интересни дейности по инициатива на децата. Всички ученици изявиха желание да се включат, защото идеята на кампанията е да не нагрубяваме, да не обиждаме и да бъдем по-толерантни.

С класовете IIa и IIIа се проведе интересна игра по повод кибертормоза. Децата се забавляваха, отговаряйки на въпроси, свързани с лични данни и снимки в интернет пространството.

Във всички класни стаи учениците сами изработиха постери под формата на розови фланелки, на които написаха послания за доброта, съпричастност и емпатия.

Представителите на Ученическия съвет раздадоха "розови късметчета" с интересни и мъдри мисли на всяко дете, на учителите и на служителите в училището.

Коледен бал 2016 година

Коледна украса

Dim lights

Седмица на отворените врати

От 28 ноември 2016 г. до 2 декември 2016 г. в ОУ "Н. Парапунов" се проведе "Седмица на отворените врати" за презентиране на педагогическия труд. В продължение на няколко дни родители и учители посетиха открити уроци по математика в VII б клас при г-жа Костадинова, по БЕЛ, математика и история и цивилизации в петите класове при г-жа Парева, Г-жа Крънчева и г-жа Джупанова.

По време на инициагивата бяха споделени добрите педагогически практики, полезни за учебния процес.

Седмица на толерантността

От 21 до 25 ноември 2016 г. в ОУ "Н. Парапунов" бе проведена седмица на толерантността. Във фоайетата на двете сгради бяха поставени табла с обяснителни картинки - "Какво е толерантност" и "Как да бъдем толерантни". Имаше и пощенски пликове, в които децата пускаха своите и на други деца добри постъпки.

Като награда за активността и завършек на "специалната" седмица децата играха кръшно българско хоро и се забавляваха.

"Семейството през погледа на детето"

В деня на християнското семейство ученици от ОУ "Н. Парапунов" с изявен интерес към историята посетиха храм "Свето Благовещение". В присъствието на родители Елина Левенова и Евгения Гарабийска от VII а клас и Мартин Бонков от VII б клас разказаха притчи за семейството. Ивайла Манджукова и Мария Хаджиева от VII б клас прочетоха съчинения "Семейството през погледа на детето". С много вълнение младите историци споделиха, че то се крепи на ЛЮБОВ, ПРОШКА И ТЪРПЕНИЕ!

Отец Димитър разказа за празника Въведение Богородично и какво трябва да се прави в Деня на християнското семейство.

Присъстващите родители благодариха на децата за поканата и изразиха желание и в бъдеще да провеждат подобни инициативи.

Приятели с водата

„Приятели с водата“ е програма на ВСС на БЧК, насочена към повишаване разбирането за водната безопасност сред учениците от началния курс.

За да бъдем сигурни във водата и около нея, какво трябва да знаем, показаха третокласниците от ОУ“Н.Парапунов“ в урок, на които присъстваха мениджъра за Европа на най-голямата компания за плувна екипировка Â SPEEDOПол Поликот, директора на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов, началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов и директора на училището Даниела Пелтегова.

Заедно със своята учителка Жанета Барова, героят ВоДичко и Малката русалка „преплуваха“ през правилата за безопасност и научиха много за водата. Разгледаха помощните средства на спасителите и не пропуснаха да се снимат в костюм на спасител.

За показаните знания и придобити умения бяха наградени с грамота и очила за плуване от SPEEDO и БЧК и вкусна торта със символите на водните спасители от директора Даниела Пелтегова.

19 октомври - Ден на Единството ÂÂ

19октомври - Ден на Единството се отбеляза в ОУ „Никола Парапунов”. По този повод учениците носеха бадж с формата на оранжева фланелка, а учителите се отличаваха с оранжев елемент в облеклото си.

Отбелязването на този ден е за да ни напомни, че тормозът, физически или психически, често убягва на учители и родители. Всеки човек е различен,всеки има своите добри и лоши качества и интереси, и точно те го правят единствен и неповторим.

Уникално екоревю финализира проекта „Обичам природата - и аз участвам” в ОУ „Н. Парапунов”. В него се включиха учениците от IIа, Vа, Vб и Vв клас.

С нестандартни костюми, изработени от отпадъчни и природни материали децата показаха своята съпричастност към опазване на природната среда. В създаването на атрактивните тоалети и аксесоари се включиха и техните родители. Публиката отличи Екатерина Жегова, Ивайла Жегова, Николина Шопова и Ивона Чонева за най-оргинални тоалети.

Други интересни инициативи, организирани по проекта, бяха „Деца обучават деца”, изработване на флаери и екоизложба на сувенири.Седмокласниците Спас Стойчев, Иван Кандин, Мартин Беров, Евгения Гарабийска и Елина Левенова представиха пред учениците от началния етап презентации за защитени растения и животни.

Михаела Колчева, Радка Джоджова, Елена Саева, Християн Чокалов, Михаела Найденова и Величка Рашева бяха редакционнота колегия, която направи флаери на екологична тема.

Ръководителите на проекта г-жа Д. Джупанова, г-жа Л. Елчинова и г-жа Ант. Парева благодариха на всички ученици и родители, които се включиха в инициативите и показаха своята позиция по проблемите за опазване на околната среда.

Учениците Здравко Петров, Румен Пулин, Георги Манзуров, Теодора Радева, Асен Бонков, Никола Сланчев и Димитри Захов заедно със своя учител Екатерина Патокова на доброволни начала изрисуваха част от Слънчевата система по коридорите на училището. Стилизираната рисунка впечатли и малките, и големите възпитаници на училището, както и техните родители с креативното творчество.

Истински умения за работа в екип показаха младите доброволци в инициaтивата. Така че спокойно можем да споделим : В ОУ Никола Парапунов" се забавляваме чрез творчество."