uchilishte1

Инициативи 1-4 клас

Честит Първи юни на всички малки и пораснали деца!

Нека с усмихнати лица и с добри сърца да посрещнем празника!

А пък на учениците от I, II и III клас в ОУ"Никола Парапунов" пожелаем весели игри и безгрижни летни дни!

Dim lights

Ваканция, здравей!

Dim lights

,,Не се гаси туй, що не гасне!’’

Учениците от III ,,б’’ клас при ОУ ,,Никола Парапунов’’ с класен ръководител Илия Пукнев отново изразиха уважение към словото и знанието, към националния дух. Показаха, че са пазители на българското слово, това слово, което е начало без край!

Dim lights

Втори б клас:

Второкласниците сами издириха стихове, посветени на азбуката, родната реч, светите братя Кирил и Методий. С тях участваха в състезанието по краснопис. Тримата победители са: Лазар Копанаров, Йоана Берова и Александра Йорданова.Всички ученици написаха съчинение на тема „Моето родно селище в миналото и днес“ и подготвиха презентация „Музеят в Разлог-наше любимо място“ с идеята да представят пред повече хора  историята и експозицията на Историческия музей.А Лазар Копанаров, Йоана Берова и Адрияна Дончева участват и в конкурса за детска рисунка „Историята ,музеят и аз“, резултатите от които ще бъдат обявени в следващите дни.За първи път се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно“, провеждаща се шеста година от института за български език към БАН.Чрез кратката диктовка не само проверяват знанията си за българския правопис и пунктуация, а и засвидетелствуват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители,учени, просветители и дейци на културата.

За да отбележат 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от III "a" клас в ОУ "Никола Парапунов " виха венци в чест на славянските братя Кирил и Методий, с които украсиха портретите им. Тяхната учителка г-жа Росица Колчева им пожела да пазят традицията и да я предават от поколение на поколение, за да пребъде България!

Dim lights

Учениците от II а клас проведоха състезание по краснопис, посветено на 24 май - Ден на славянската писменост и българската просвета и култура. Второкласниците на г-жа Гюрова се справила отлично с правописа и краснописа на българското писмо.Благодаря ви, деца!!!

Dim lights

Учениците от 1 ,,б, клас проведоха състезание по краснопис, посветено на 24 май, празника на славянската писменост и култура. Малките първокласници показаха, че са усвоили правописа и краснописа, и се справиха отлично! Благодаря, ви, деца!

Dim lights

По повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците от I”a” клас на ОУ” Никола Парапунов” се включиха в състезание по краснопис. Възпитаниците на г-жа  Елчинова избраха да препишат красиво любимо стихотворение за братята Кирил и Методий и го илюстрираха по свой избор. Всички ученици приеха с ентусиазъм поставената задача.

Dim lights

 18 май - Международен ден на музейното дело

Учениците от 2 б клас на ОУ“Н. Парапунов“-гр. Разлог написаха съчинение на тема: „Моето родно селище в миналото и днес“. Задачата не ги затрудни, защото вече втора година историческият музей в гр. Разлог е любимото им място. Там научават интересни неща за историята на своя роден край. Виждат различни предмети, с които хората са си служили в миналото, разбират за какво са ги използвали. 

Днес, когато е невъзможно да бъдат там отново заедно, решиха да представят по различен начин пред повече хора Историческия музей в гр. Разлог 

Ученици, родители и учители поздравяват г-жа Христина Манова и всички музейни работници с Международния ден на музеите и им пожелават да продължават все така да образоват децата на България! 

Бъдете здрави, вдъхновени и успешни!

Честит празник!

Dim lights

Да обичаш и да се гордееш истински със своята родина означава да я познаваш.

Това е нашата главна мисия - да познаваме миналото на Отечеството -
високите му сини планини, славната му многовековна история,
чудния му език и големите дела на великите българи .
С голям ентусиазъм, учениците от 4. б клас представиха своите знания пред родители
и гости на тържеството, проведено в чест на 3. Март - Освобождението на България от турско робство.

"Всеки на земята е надарен с талант и този талант трябва да се използва в полза на колкото е възможно повече хора" VI група на ЦОУД с ръководител г-жа Мария Джупанова проведе тържество на тема "III б търси талант". Учениците показаха завидни умения в пеенето и танцуването както на фолклорни, така и на модерни песни. Децата имаха възможността да разкрият своите таланти пред родители и учители. Демонстрираха бойни изкуства, рецитираха авторски произведения и изпълниха на пиано едни от най-трудните сонети на Моцарт и Шопен.

"С красотата на народното творчество” – под това мото учениците от II а клас с класен ръководител Мариана Гюрова проведоха тържество на 26.02.2020 год. в малката зала на Читалището.

 Прекрасната фолклорна вечер бе посветена на разложките традиции. Пред родители и гости децата пресъздадоха народна седянка. Пяха песни, отгатваха гатанки, играха народно хоро и ръченица. С драматизацията на приказките „Сливи за смет”, „Лошият син”, „Мързеливата Богданка”, легендата за Даутов връх те изявиха артистичните си умения.

Заедно с родителите пресъздадоха празника Сирни Заговезни – Прошка.

Второкласниците разбраха, че всяка народна мъдрост, пословица, приказка дават поука за живота. Затова трябва да обичат народното творчество. 

Клуб „Ние и природата”

Занятията, които членовете на клуб „Ние и природата” при ОУ ”Н. Парапунов” – Разлог провеждат със своя ръководител Жанета Барова и експертите на НП ”Пирин” - гр. Банско, помагат на децата да опознават и обикват прекрасната ни природа. Разказите, интересните демонстрации, многобройните макети, игри и филми спомагат и за формиране на отношение към мястото, ролята и отговорността на учениците към природата.

Децата се зарадваха, когато в Посетителския център на парка откриха на изложбата от конкурса „През девет планини в десета” творби на ученици от училището.

 Авбогатството на форми се потопиха в авторската изложба на Никола Орозов в  залата на музея в Разлог. 120 изящни фигурки и композиции, изработени с въображение и усет от природни материали, показват бита на разложани през Възраждането.

Младите природолюбители очакват с нетърпение 11 декември, когато ще отбележат международния ден на планината с темата „Рила, Пирин и Родопа - раят на земята” в залата на историческия музей.

В навечерието на най- светлите християнски празници учениците от III "а" клас в ОУ "Н. Парапунов" и г-жа Р. Колчева поздравиха гостите на своето тържество "С добро всичко се постига и навсякъде се стига ".

С вълнение и сълзи в очите добротворците от кампанията "Бъди човек" разказаха на учениците за благородната си кауза. Г-н Николай Сливков им пожела да запазят доброто в детските си сърца, защото:
" Човек да бъдеш- никак не е трудно,
да можеш само обич да дадеш..."

„На улицата” – урок във втори клас

„На улицата” бе темата на урока по околен свят, проведен от учениците на 2 б клас и тяхната учителка Жанета Барова. А гости бяха началните учители от ОУ ”Н. Парапунов” – Разлог.

Идеята бе обогатяване на представите на децата за поведението на участниците в уличното движение в различни ситуации.

Играейки, второкласниците формулираха правила за безопасно поведение, тълкуваха поведението на участниците в уличното движение.

Ролеви и дидактични игри, интерю с Репортерко, редене на пъзели и откриване и прочит на стихове за всяко правило направиха урока интересен и забавен.

 

 За да могат да се прилагат на практика изучените правила, за да са в безопасност децата във всички ситуации, с които се сблъскват на пътя, предстои и изпълнението на задачи, свързани с разпознаване на пътни знаци, наблюдение по пътя за вкъщи и забавната задача: съчиняване на мелодия по стихотворениeто на Валери Петров ”По бялата зебра” с избор на стил – рап, диско, народен.

ПЪРВИ ПРАЗНИК В ПЪРВИ КЛАС,

ЕХ, ЗАБАВНО Е ПРИ НАС,
УЧЕНИЦИТЕ ОТ ОУ "НИКОЛА ПАРАПУНОВ" ГР. РАЗЛОГ

28. 11. 2019г.

Този ден, ден обикновен
с близки хора споделен
се превърна в празник най-голям,
за семейството призван!
Щастливите деца
С усмихнати лица
ученици са от 1б
и се радват от сърце!
Празникът бе споделен,
с радост подкрепен
и с усмивка украсен
от Директора - г-жа Пелтегова!
Затова е сладък хляба наш,
че с любов разчупен е за Вас!

Ученически патрул

Второкласниците от ученическия детски патрул на ОУ “Н. Парапунов“ заедно с пътни полицаи от РУ-Разлог излязоха на пътя, за да отправят своя призив към всички водачи на МПС да бъдат разумни на пътя, да карат с безопасна скорост и да пазят децата.

На централните кръстовища в града децата с много ентусиазъм отправяха своята молба към всички водачи да прочетат листовките, които бяха приготвили. А всеки от водачите си тръгваше с обещанието да бъде внимателен зад волана.

,,Последен учебен час“ - така учениците от 4.б клас от училище ,,Никола Парапунов“ с класен ръководител Елена Рабаджиева нарекоха своето тържество, посветено на завършване на учебната година. С песни, стихове и кратък филм четвъртокласниците си припомниха пътя, който извървяха-от малките и неуверени момчета и момичета, прекрачили училищния праг преди четири години, до порасналите и уверени, богати със знания, с умения, с красиви преживявания и с много приятели, деца.

„Опитах се да ви дам знания, сила и криле. Опитах се да ви науча да бъдете добри хора, но и да мечтаете. Надявам се, че съм се справила, защото сега трябва да полетите - да откриете своите интереси и стремежи, да начертаете пътя, по който ще тръгнете, за да осъществите мечтите си.“ – тези думи на г-жа Рабаджиева развълнуваха и трогнаха не само учениците, но и всички гости на тържеството. На добър път, мили деца!

 Повод за гордост!

Поздравления за възпитаника на ОУ "Никола Парапунов" Иван Джолев!

След предварителна селекция измежду 200 деца младият талант се нареди стед 20-те, одобрени за участие във фестивала "Детски Пирин Фолк" 2019, който ще се проведе на 30 август в град Сандански.

Пожелаваме му успех на фестивала!

"Отново е Великден"

На 24. 04. 2019 г. - Велики четвъртък, учениците от III а клас с класен ръководител г-жа Мария Михайлова ни припомниха всичко важно за един от най-светлите празници. Децата пяха, танцуваха и разказаха много интересни истории за празника. С помощта на родители бяха боядисани и декорирани първите червени яйца.

"Нека празникът ни бъде светъл"! - беше пожеланието към всички гости.

"Празник на баба и дядо" проведоха учениците от I ЦДО с г-жа Ю. Сачкова. Децата зарадваха своите баби, дядовци и гости с танци, песни и стихчета, изпълнени с много любов.Любимите баба нагостиха първолаците с вкусни лакомства, приготвени за тържеството, а внуците обещаха да бъдат все така послуяни и старателни ученици.

„България помни своята история“ – под този надслов премина тържеството на IV а клас от ОУ „Никола Парапунов“, посветено на героичното минало на българския народ. На 22.04.2019 г. възпитаниците на г-жа Любима Елчинова представиха на родители и гости знания за славни събития и дати, за знайни и незнайни герои, участвали в освободителните борби на България. Представиха сценки, свързани с живота и делото на знакови личности.

Тържеството завърши с най-българското стихотворение „Аз съм българче“ на Иван Вазов и танц по стихотворението „Обич“ на Дора Габе.

Нека всеки българин да се гордее с подвига на народа си! Да не забравя посланието, оставено от нашите деди!

В света на книгите

Учениците от I а клас отбелязват сетмицата на детската книга с посещение за първи път на Читалищната библиотека. Светът на приказките оживя за един час в читалнята на библиотеката, благодарение на приказните герои Мечо Пух и Грозното патенце. С голям интерес и ентусиазъм малките читатели разгръщаха книжки с красиви илюсртации и енциклопедии, показваха своите първи читателски умения.

Дано вълшебството на книгите никога да не напуска детския свят.

 Да засадиш дърво!

На 5. април, през седмицата на гората, учениците от I б клас, заедно с членовете на клуб "Обичам природата" поздравиха "пазачите на гората" - служителите на ТП "ДГС" - гр. Разлог и заедно с тях засадиха 50 фиданки в м. Голак.

Децата отговаряха на въпроси за гората, разговаряха със зам. - директора на Държавно горско сопанство - Разлог - инж. Костадин Лечов за трудната професия на лесовъда, за историята на горската служба в България, която чества 140 години от създаването си.

Всички си обещаха да навестяват и се грижат за своите дръвчета.

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ - I б КЛАС

Първокласниците от I б клас със своята учителка Жанета Барова избраха един от най-големите християнски празници - Благовещение, за да споделят с родители и гости добрата вест, че вече са изучили всички букви.

Децата декламираха стихове, пяха песни, отговаряха на въпроси от буквара, отгатваха специално подготвени за тях гатанки от класната стая.

С малко тъга се разделиха с буквара и с нетърпение разгърнаха първата си читанка и дори изиграха една от нейните приказки.

За своя труд децата получиха много подаръци: от директора на училището Д. Пелтегова, от родителите, от учителката си.

А за да бъде празникът неповторим за първолаците допринесоха: професионализмът на дисководещия на веселата дискотека със забавни игри и приказната блок-маса с невероятни лакомства.

По повод 22 март - Световен ден на водата Местната комисия за борба с протиовообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Разлог организира конкурс за детска рисунка, в който се включиха ученици от 2. – 4. клас от училищата в община Разлог. Темата на конкурса е: "Водата е богатство"

Отличници в конкурса „Водата е богатство“

С призове от конкурса „Водата е богатство“ се похвалиха учениците от I -IV клас при ОУ „Никола Парапунов“. Малките учaстници заслужено се наредиха в челните редици, като Лъчезар Йорданов от IVа клас и Соня Методиева от IIIб клас се класираха на първо място в съответната възрастова група, а рисунките на Елена Праматарова – IIа клас, и Владимир Виталиевич Бобул – II б клас, бяха отличени на второ място.

Мили деца, гордеем се с вашите успехи! Бъдете все така талантливи и усърдни в начинанията си!

"Пролет мила, животворна!"

На 21.03.2019г. учениците от II б клас при ОУ "Никола Паранунов" посрещнаха пролетта.

Малката зала на НЧ "15 септември 1903-1909 г." отново бе огласена от смеха и емоциите на талнтливите деца.Подготвени от своя учител г-н Илия Пукнев, те рецитираха стихове за пролетта,пяха, танцуваха и се забавлябаха.

"Ние вече сме грамотни"

На 20.03.2019г. малката зала на НЧ "15 септември 1903-1909 г." събра учениците от I а клас, родители и гости на най-обичания и очакван от първокласниците Празник на буквите. Децата проведоха последния учебен час с буквара и тържествено обявиха на всички, че вече са изучили всички букви от българската азбука. Подготвени от своята учителка г-жа Мариана Гюрова, показаха как звуковете и буквите се леят в думи, а думите в стихове и песни. Преоблечени в роляте на приказни герои, децата се изявиха като малки актьори в приказката "Как един ден белият свят бил оцветен". Раздялата с буквара предизвика малко тъга у първокласниците, но радостта, че вече са грамотни те искрено споделиха чрез песните и танците. Истинско вълнение се изписа на лицата им, когато поеха в ръце читанките, които сами ще могат да прочетат. Внимателното четене и правилното писане са ключът към успеха, към който нашите първокласници вече смело вървят.

Децата получиха специални грамоти от своята учителка и първите си книжки от г-жа Пелтегова, директор на училището.

Родителите изненадаха малчуганите с торта, украсена с букви и много лакомства, като ги поздравиха за постигнатото и им пожелаха да са здрави, да станат приятели с книгата.

На добър час по пътя на познанието, мили първокласници!

„На улицата е опасно“

Децата като пешеходци и велосипедисти са най -уязвимите участници в движението.

Появата на униформените служители от РУ на МВР – Разлог в ОУ “Н.Парапунов“ предизвика много вълнение и интерес сред малките ученици. В достъпна форма те припомниха на всички ученици от 1 - 4 клас важните правила за пътна безопасност, които всяко дете трябва да знае. Как детето да се пази само, безопасният път до училище, играта в близост до пътното платно бяха част от обсъжданите въпроси.

Безопасността на движението е споделена отговорност, затова проблемите намират място в ежедневието на учебното заведение.

За поредна година третокласниците на ОУ „Никола Парапунов“ с ръководители г-жа Елена Татарска и г-жа Мария Михайлова се включиха в проекта на БФСки „Научи се да караш ски“ – 2019 г., съвместна инициатива с ММС, МОН и РУО Благоевград. С много положителни емоции от 11 до 14 март децата се научиха да карат ски. На финалното състезание взеха участие деца от всички училища в града. В първата десетка се наредиха Добриана Коцакова от III а клас, Аркади Джолев и Петя Духова от III б клас. И тази година проектът успя да създаде у децата интерес към планината и зимните спортове.

Един по - различен час на класа се проведе днес в ОУ"Никола Парапунов". По идея на местната и училищната Комисия за борба с противообществените прояви, обществените възпитатели Мария Костадинова и Лина Пъргова посетиха учениците от 1а и 1б клас. Часът на класа протече под мотото: "Аз съм различен, ти си различен, но това не е пречка да играем". Чрез презентация, интерактивни игри, беседа и разговори първокласниците се убедиха, че различията между хората не могат да бъдат пречка за тяхното общуване. Не по-малко интересен бе и часът на класа за седмокласниците. Инспектор Тинчев от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" изнесе презентация на тема: "Недопускане на пожари през отоплителния сезон". Учениците се запознаха с причините за възникване на пожари, мерките за безопасност и видовете пожарогасители. Едни по - различни уроци, които дълго ще се помнят и от най - малките, и от най-големите възпитаници на училището!

„Училище за родители“ в ОУ „Никола Парапунов“

За втора поредна година Координационният съвет, Общественият съвет и Училищното настоятелство в ОУ „Никола Парапунов“ организираха „Училище за родители“ на 7.03.2019г. в малката зала на Читалището. На интересната инициатива д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества – гр. Благоевград, и госпожа М. Рахова припомниха пред родители и учители пагубните последици от употребата на наркотици. Те представиха на аудиторията филма „Началото е край“, в който се разказва за духовното обгрижване на наркозависими в храма „Св. Борис Михаил“, гр. Варна и са отразени мнения на лекари, родители, магистрати и полицаи за вредното влияние на наркотиците. Не по-малко трогателни бяха историите на младежи, вече зависими от тази отрова.

Тематичната среща продължи с презентацията „Пуста младост, милай мамо, ни се с пари купува“, която още повече заинтригува родителите и предразположи към дискусия, в която д-р Любенова недвусмислено подчерта необходимостта от превантивна работа с децата.

Г-жа Пелтегова, директор на училището, благодари на д-р Любенова и госпожа Рахова за срещата, на която те дадоха полезни съвети на родителите как да предпазят децата си от най - голямата опасност на нашето съвремие - дрогата.

Честит празник на българските жени!

Здраве, дълголетие, много радост и успехи в добрите начинания пожелаха учениците от ОУ "Никола Парапунов" на своите любими учители. Ученическият съвет раздаде картички и цветя с различни послания. Беше проведено радиопредаване, а учениците от II а клас с класен ръководител Росица Колчева изпълниха песен, посветена на майките и всички учители.

"Празник е на мама, а аз съм нейна опора и отмяна!" - извикаха учениците от II a клас в ОУ "Никола Парапунов".

Заедно с тяхната учителка госпожа Росица Колчева те сътвориха празник за най-истинската и свята любов - майчината. С много усмивки и радостни емоции децата пяха, танцуваха, с игри и изненади зарадваха своите майки.

Учениците бяха поздравени от дирекора на училището г-жа Д. Пелтегова и от зам. - директора Д. Джупанова, които не скриха вълнението и сълзите си в края на празничната вечер.

Помним своите герои

България – нашата родина, чества своя национален празник на 3 март. Ден на признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за българската свобода!

По тържествен начин бе отбелязан националния празник на България в ОУ „Никола Парапунов“. След урока по родолюбие на учениците от VI a клас с класен ръководител Лилия Лачинова с патриотичен патос учениците от VII клас рецитираха стихове от Вазовата „Епопея на забравените“ на общоучилищното тържество, посветено на 141-годишнината от освобождението на България.

С трогателно слово г- жа Джупанова припомни подвига на руските войници и българските опълченци.

Горди сме, че сме българи!

„Баба Марта се усмихна, мартенички върза…“

С много настроение бе посрещната Баба Марта в ОУ „Никола Парапунов“. Рано сутринта на 1 март, облечени в традиционни български носии, Пижо и Пенда посрещнаха своите съученици и учители с питка и мед и им вързаха красиви мартеници с пожелание за здраве и благополучие.

С мартеници, изработени от учениците, бяха зарадвани и служителите на Община Разлог.

Този красив български празник бе отпразнуван с много радост, веселие и положителни емоции.

Честит празник България !!!

Със стихове, песни и мултимедийна презентация учениците от VI а клас отбелязаха националния ни празник. Изпълненията на шестокласниците с класен ръководител Лилия Лачинова бяха аплодирани от техните родители, учители и близки. Пред очите на всички присъстващи оживяха Балканджи Йово, Левски, Бенковски, Райна Княгиня, подвигът на героите от връх Шипка!!! Нека пазим спомена за великото им дело! Честит празник, българи!

Баба Марта в V а клас.

Тази година Баба Марта подрани и посети най - напред учениците от V а клас, с класен ръководител Величка Костадинова. На 27. 02 училищната библиотека се оказа тясна за много родители, учители и гости, дошли да се насладят на хубавата празнична вечер.

Баба Марта бе придружена от Пижо и Пенда и посрещната с усмивка и настроение от петокласниците.

Учениците рецитираха и пяха, а по стар български обичай добрата старица върза на ръцете им мартенички за здраве и почерпи всички с вкусна питка и пуканки.

Вечерта, посветена на Баба Марта, завърши с песента " Китчице " и кръшно българско хоро, съпроводено от тъпани.

ОУ „Никола Парапунов“ - Училище без насилие, без обиди и без страх!

Това послание бе предадено за поредна година от учениците от VII б клас, с класен ръководител Анна Панкова, към всички ученици и учители.

Всички класове в училището изработиха свои розови фланелки със стикери и послания за борбата с тормоза в училище. Във фоайетата на училището членовете на комисията по Противообществени прояви подредиха кътове с изработените тениски и табла на същата тема, подготвени от децата в класа и Местната комисия по Противообществени прояви към Община Разлог.

Рано сутринта всички ученици от VII б клас, облечени в розови тениски, предварително изрисувани от тях самите, посрещнаха децата и учителите на входа на училището, като на учениците раздадоха брошури с въпроси, които да обсъдят с баща, дядо, брат или друг близък мъж на тема: „Какво да правят, ако бъдат свидетели на тормоз или те самите биват тормозени?“. Учителите получиха подарък розови гривни, изплетени от родителите съвместно с децата от класа, с което и преподавателите подкрепиха посланията им.

Малките ученици от училището бяха посетени от седмокласниците с идеята да им разкажат за този ден и за времето, от когато той се отбелязва. По този начин те предадоха посланията си за Училище без насилие, без обиди и без страх.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпим в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставим на тормоза всеки ден.

 

"Пазим завета ти, Апостоле!"

Активно се включиха в общоградския рецитал, посветен на 146-годишнината от гибелта на Левски, учениците от ОУ „Никола Парапунов“. Под музикален съпровод на пиано възпитаниците на г-жа Лачинова трогнаха публиката с изпълненията си в чест на Апостола. Заслужено II място за учениците Любима Фарфарова от IVa клас и Никола Сланчев от Va клас. Поздравления за младите рецитатори!

Свети Валентин в ОУ,, Никола Парапунов''

Веселят дух на Купидон витаеше днес в ОУ ,, Н. Парапунов " гр. Разлог. За празничното настроение на всички се бяха погрижили учениците от 7. а клас. Украсено с балони, табло и сърчица грееше цялото училищно фоайе. През целия ден възпитаниците на г- жа Парева раздаваха ,, валентинки" на учениците от 5-ти до 7-ми клас. Със специални послания те изненадаха приятно и своите учители. Усмивките и веселото настроение на учениците от 7.а клас успяха да превърнат днешния ден в истински празник.

Днес, 21 януари 2019 г, отбелязваме Международния ден на прегръдката. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

 В България на този ден отбелязваме и Деня на родилната помощ, известен като Бабинден, или още така наречения празник на ръцете, които ни посрещат на този свят.

 Честит празник на всички гинеколози и акушерки! Честит Бабинден!

В навечерието на Рождество Христово, учениците от II б клас в ОУ „Никола Парапунов” гр. Разлог превърнаха коледното си тържество в една чудесна приказка със забавление и настроение за родители, учители, баби и дядовци.

Под ръководството на класния ръководител Илия Пукнев децата пяха, танцуваха и показаха своите актьорски умения.

Коледен бал 2018

Поредният коледен бал в ОУ "Никола Парапунов" премина с много емоции, стотици детски усмивки и вълнения.

На 19. 12. 2018г. в ресторант "Мурата" ученици и учители си "определиха среща" за да посрешнат Дядо Коледа.

Подаръци от сърце раздаде щедрият старец на малките и големите възпитаници на училището. И любимите учители също бяха приятно изненадани от добрия старец.

С много игри, танци и добро настроение премина вечерта!

Организатори на бала бяха учениците от VII б клас с ръководител г - жа Анна Панкова.

В навечерието на най-светлите християнски празници Бъдни вечер и Коледа учениците от II а клас в ОУ „Никола Парапунов” гр. Разлог си размениха по пощата коледни писма с непознати другарчета от II а клас в IV ОУ „Христо Смирненски” гр. Петрич.

Заедно със своите учителки г-жа Р. Колчева, г-жа М. Бурдина, г-жа Анг. Стойчева и г-жа Зл. Григорова, второкласниците изработиха красиви картички с пожелания за здраве и щастие през новата година.

С трепет учениците очакваха посланията от своите връстници. С радост прочетоха поздравленията и си обещаха, че ще се срещнат с тях.

 За създаването на нови приятелства разстоянието не е пречка, това доказаха учениците от двете училища.

 

Честит ден на доброволеца!

Усмивката на някой друг, породена от това, че просто си му обърнал малко внимание, е едно от най-красивите неща, които можеш да видиш.

На 05.12.2018 г. представители на ученическия съвет към ОУ „Никола Парапунов” Разлог, посетиха Дневен център за възрастни хора "Свети Димитър.

Те бяха посрещнати с огромна радост. Учениците изненадаха възрастните хора със сладкиши, картички и коледни изделия. С добро настроение и пожелание за следващи гостувания децата се разделиха с гостоприемните домакини.

21. Ноември - Ден на Християнското семейство. Прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги

обичаме и колко много означават за нас!

Честит празник от учениците, от 5 б клас при ОУ "Никола Парапунов" гр. Разлог.

По случай Деня на християнското семейство, Въведение Богородично, учениците от Vв клас с класен ръководител г-жа Йорданка Крънчева при ОУ "Никола Парапунов" посетиха черквата "Свето Благовещение", където отец Димитър ги запозна със същността на празника и им подари Библия с пожелание за здраве, успехи и смиреност в осъществяването на благородните начинания на учениците и техните преподаватели.Децата слушаха с голям интерес и с подчертано любопитство задаваха своите въпроси. По-късно в училище те с нетърпение разлистиха страниците на Святото четиво и си обещаха да израстнат добри хора и много да обичат своите родители.

Ден на толерантността

 

 

Днес 16 ноември в ОУ "Никола Парапунов", бе отбелязан Международният ден на толерантността. Ученическият съвет с радиопредаване, кът и табла припомни принципите на толерантността. Той се обърна към всички с пожеланията:

 

Толкова малко ни трябва да живеем в сговор!

 

Просто да бъдем добри!

 

Да бъдем толерантни!

 

Да проявяваме разбиране и човечност към другите!

 

 


 

На 10.11.2018 г. в ОУ "Никола Парапунов", гр.Разлог се проведе обучение на учителския колектив на тема "Управление на дисциплината в класната стая" с лектор г-н Младен Владимиров - психолог.

 

Целта на обучението беше придобиване и усъвършенстване на уменията на учителите за управление на дисциплината в класната стая чрез прилагане на мениджмънта на класа.

 

 

 

 

Двоен празник в ОУ "Никола Парапунов"

 

Празникът на училището и Денят на народните будители бяха отбелязани с поредица от мероприятия.

 

Изработени бяха табла по класове от представителите на ученическия съвет. Учениците от I а клас с класен ръководител г-жа М.Гюрова почетоха празника с посещение на Историческия музей в гр. Разлог, а седмокласниците с класен ръководител г-жа А. Парева поднесоха цветя на паметниците на Н. Парапунов и на Васил Левски.

 

В училище празникът бе отбелязан с парад на будителите и кратка художествена програма. Слово произнесе г-жа Даниела Джупанова - заместник директор на училището.

 


Национална седмица на четенето

 

В инициативата, чиято цел е да насърчава и повишава грамотността на учениците, чрез разнообразни игри, състезания, представяне на приказки и разказване, както и маратон на четенето с голям ентусиазъм се включиха и малките, и по-големите възпитаници на училището.

 

Под ръководството но своите учители учениците от IV а клас гостуваха на първокласниците от А клас, като драматизираха любими детски приказки. Първолаците от Б клас пък четоха, обсъждаха и оцветяваха своя любим герой Пинокио. Учениците от III а клас също направиха драматизация на приказка и ни прочетоха много от любимите си приказки.

 

Под мотото "Аз съм вече във втори клас и мога да чета от раз" учениците от IIа и II б клас и техните класни ръководители г-жа Колчева и г-н Пукнев се включиха в Националната седмица на четенето. В училищната библиотека те четоха от любимите си книжки и с голямо желание разказваха за приказните герои. За своите усилия бяха наградени с грамоти за "Най-добър четец", като си обещаха книгата да бъде техен верен приятел.

 

И в прогимназиален етап учениците проявиха инициативност и се включиха с ентусиазъм в мероприятията, организиране от учителите по български език и литература. Използвайки метода на съревнованието по-големите ученици се впуснаха в надпреварата за "Най-добър разказвач". Безапелационен правопис демонстрираха седмокласниците, показвайки готовността си да покоряват върховете на знанието.

 

 

,,Върви, народе възродени!”

 

С химна на светите братя Кирил и Методий започна празникът , посветен на славянската писменост и българската просвета и култура в ОУ „Никола Парапунов”. Г-жа Маргарита Татарска, старши преподавател по БЕЛ , произнесе слово за делото на солунските първоучители.

 

Директорът на училището, г-жа Пелтегова, поздрави всички ученици и учители с празника. С голямо вълнение тя благодари на децата от V ПИГ с възпитател г-н Иван Мишков, които подариха на училището преписаната от тях „История славянобългарска”- един незабравим подарък за деня на славянската писменост.

 

По традиция директорът на училището награди със златни и със сребърни медали учениците от V до VIII клас за постигнат отличен успех.Г- жа Пелтегова връчи грамоти на четвъртокласниците за успех 6,00 на изпитите на НВО по отделните предмети и на отличилите се в състезания, олимпиади и конкурси ученици.

 

Знамето на училището бе тържествено предадено на Георги Стойчев и асистентките Михаела Колчева и Елена Саева.

 

С балони, знамена и празнично настроение вички ученици и учители се включиха в градското шествие.

 

 

ЗА СВЯТ БЕЗ РИСК!

С този девиз започна дейността на Първо „Детско полицейско управление“ в ОУ ,,Н.Парапунов“ – гр. Разлог.

Стартът бе даден на 16.05.2016 г. с подписването на Споразумение и Декларация за партньорство от Д.Пелтегова – директор на училището и Христо Арнаудов – началник на РУ на МВР – гр. Разлог.

Партньорите ще си сътрудничат при предоставяне на логистична, организационна,административна и методическа помощ за осъществяване на съвместни образователно-възпитателни дейности.

Членове на ДПУ станаха 27 доброволци от втори клас, които заедно със своите ръководители инспектор БориславГригоров и учителката си Жанета Барова положиха клетва, като част от Етичния кодекс на управлението. Бяха поздравени от директора Д. Пелтегова, родителите,…

Децата ще бъдат обучавани от представители на РУ на МВР, БЧК и други,като в учебната им програма са предвидени часове по БДП, курс за лична защита, оръжезнание, криминалистика, участие в полицейски проверки.

Богатите и разнообразни дейности и прояви ще спомогнат за изграждане гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност, стимулиране на прилежност и инициативност и повишаване доверието към полицията.

Осъществяването на инициативата започна с провеждането на Съвместен патрул със сектор „Пътна полиция“ на кръстовища в града с връчването на листовки на водачите на МПС.

„Звездни стажанти“

 

В навечерието на светлия християнски празник - Великден седмокласниците от ОУ „Н. Парапунов“ и техните класни ръководители г-жа Джупанова, г-жа Рачева и г-жа Панкова, заедно с Ротаракт клуб Банско - Разлогорганизираха състезанието „ Звезди стажанти“. В отборите взеха участие както ученици, така и родители. Техните умения бяха оценявани от жури в състав: г-н Иван Калоянов, президент на Ротаракт клуб Банско - Разлог, д-рИван Кутов и г-н Иван Мишков. Всички кръгове на състезанието бяха съпроводени с много положителни емоции, настроение и хъс за победа. Деца и родители проявиха креативност, сръчност и естетически усет. Публиката истински се забавляваше и подкрепяше своите фаворити.

 

Накрая всички си пожелаха прекрасен и радостен Великден, изпълнен с много надежда и вяра в доброто.

 

 

Поколенията трябва да знаят,поколенията са длъжни да помнят!

 

По повод 140 години от избухването на Априлското въстание шестокласничките Евгения Гарабийска, Петя Нусторова, Мария Хаджиева, Ивайла Манолова и Ивайла Манджукова представиха пред ученици и учители своите есета, посветени на събитията в Батак. В творбите си те отбелязаха, че младите българи трябва да знаят и да помнят героите от април 1876г., които са пример за родолюбие и патриотизъм.

 

Елина Левенова и Евгения Гарабийска от VIа клас чрез мултимедийна презентация разказаха за величавите и трагични дни на въстанието.

 

Дълбок поклон пред априлци!

 

 

„За тези, които помня и обичам”

 

На 15.04.2016г. възпитаничките на ОУ „Н. Парапунов”- Десислава Крънчева, Милена Рачева и Ивелина Кутова взеха участие в конкурса „За тези, които помня и обичам”, оранизиран от община Благоевград, Регионален инспекторат по образованието, фондация Българска памет и Общински съвет по наркотични вещетва в гр. Благоевград. Във втория етап на конкурса бяха представени 14 отличени мултимедийни презентации. В своята творба „Пътят на едно момче от Разлог до Торино” седмокласничките представиха мечтите, достойнството и родолюбието на д-р Иларион Астинов. Момичетата получиха грамоти и парична награда.

 

Поздравления за положения труд и отличното представяне!

 

 

Да помним достойните личности от нашия край!

 

Седмокласниците Десислава Крънчева, Милена Рачева и Ивелина Кутова от ОУ „ Н. Парапунов” представиха пред учители и ученици презентацията „Пътят на едно момче от Разлог до Торино- роман за мечтите, достойнството и родолюбието”, посветена на д-р Иларион Астинов. С нея те ще участват в конкурса „ За тези, които помня и обичам”, обявен от Общинския център по наркотични вещества, в гр. Благоевград. В своята творба момичетата с много вълнение разказаха основни моменти от живота на д-р Астинов , за неговото родолюбие и дарителство.При изработване на презентацията те получиха съдействие от г-жа Джупанова и от г-жа Радева.

 

Успех, момичета, във втория етап на конкурса!

 

 

На 27.03.2016 г. вБлагоевград в СОУ "Арсени Костенцев" се проведе осмо областно състезание по информационни технологии за ученици от 1 до 4 клас.

 

Учениците : Александра Крънчева от 1 "а" клас, Йоана Вълканова от 2 "б" , Владимира Елчинова от 3 "б" и Благовест Гьошев от 4 "б" клас, с ръководител П. Цуцуманова , се потопиха в приказния свят на Андерсен. Сътвориха своите проекти, рисуваха, забавляваха се и всеки получи специален подарък за спомен от състезанието.Всички деца бяха усмихнати и останаха доволни!

 

Сърдечна благодарност на организаторите домакини - Осмо СОУ " Арсени Костенцев", за приятната творческа атмосфера по време на състезанието!

 

 

25.03.2016 година

 

Световният ден на търпението- 25 март и християнският празник Благовещение бяха отбелязани по интересен начин в ОУ,,Никола Парапунов” гр. Разлог.

 

Още с пристигането си в училище учениците и учителите бяха посрещнати с локум, за да бъде денят им изпълнен с много усмивки и настроение.

 

На „Стената на търпението” учениците имаха възможност да поставят своите послания за толерантност, търпение, доброта, както и предложенията си за най- търпелив ученик и учител.

 

По училищната радиоуредба бяха поздравени всички, носещи имената Блага, Благослав, Благовест и Благой с пожелания за здраве , успехи в учението и много късмет.

 

След третия час в двора на училището ученици от VIIб клас прочетоха есета за търпението, а след това пуснаха бели гълъби в небето, като символ на чистотата в човешките взаимоотношения.

 

Инициативите завършиха с кръшно хоро, което още повече допринесе за хубавото настроение през днешния ден.

 

 

Трети март - Национален празник на България

 

Националният празник на България – 3 март, бе отбелязан по тържествен начин в ОУ „Н. Парапунов”.Изпълнението на българския химн и възрожденски песни от ученици и учители създадоха вълнуваща атмосфера.С трогателно слово г- жа Джупанова припомни за подвига на руските войници и българските опълченци.

 

Ученичките Павлина Балакчиева и Елена Саева с много патриотизъм изпълниха стихотворения, посветени на трети март.

 

Бели, зелени и червени балони полетяха към небето и допринесоха за празничното настроение.

 

 

Баба Марта бързала, мартенички вързала!

 

За поредна година учениците от ОУ„Никола Парапунов” спазиха традицията да зарадват своите съученици с красиви мартенички.
Рано сутринта на 1 март Баба Марта със своите Пижо и Пенда посрещнаха всички учители и ученици с вкусна питка и пъстри мартенички.
С мартеници, изработени от учениците, бяха зарадвани и всички служители от Община Разлог.
Един ден, изпълнен с много усмивки, положителни емоции и добро настроение!

 

 

Тормозът спира до тук.

 

Всяка година,последната сряда на м.февруари, е известна като Ден за борба с тормоза в училище.Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка”. На този ден участниците носят розово, за да покажат своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

 

Всичко започва през 2007г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада.Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис.При откриването на учебната година в тяхното училище група по – големи ученици се подигравали и тормозели един деветокласник, докарвайки го до плач, че дошъл с розово поло. На следващия ден споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.Тази инициатива бързо стана популярна сред други училища чрез sms–и, имейли и медии.

 

Нека ние, учениците и учителите от Основно училище „ Никола Парапунов”, се включим в Световния ден за борба с тормоза в училище!

 

Днес, облечени в розово, показваме заедно съпричастност към проблема.

 

Към инициативата станаха съпричастни и много бащи на ученици от училището, които взеха дейно участие във флаш моба. Заедноотправихме нашето послание за доброта, човечност, обич и толерантност.

 

 

ÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂ

 

От 25.01. до 29.01.2016 г. ученици и родители от ОУ „Никола Парапунов ”- гр.Разлог, посрещнаха в своите домове 15 деца от гр.Битоля, Македония, по проект №121 Education can make the world a better place for all of us за училищно партньорство, финансиран от ACES /Academy of Central European Schools - Академия на средноевропейските училища/. Учениците от Македония бяха придружени от своите учители и от директора на училището „Коco Racin“.

 

Координатор на проекта е учителят по английски език Павлина Маркова, сътрудници по проекта са Калина Ергина- училищен писхолог, и Лилия Лачинова- старши учител по музика.

 

Домакините бяха подготвили богата и разнообразна програма. По време на едноседмичния си престой македонската група разгледа училището, наблюдава уроци по английски език при г-жа П.Маркова, по български език при г-жа А. Парева, по изобразително изкуство при г-н Г.Пахов, по музика при г-жа Л.Лачинова, по физическо възпитание и спорт при г-н И.Дурев и по домашна техника и икономика при  г-жа К.Радева.

 

Безспорно обаче най-запомнящата се част от престоя ще останат у нашите партьори, приятели от Македония, изживените емоции и създадените приятелства.

 

Дните бяха изпълнени с толкова много приключения, с нови срещи и с познания, приятни емоции и изненади, че сбогуването се оказа нелека задача. Много усмивки, сълзи и обещания белязаха раздялата на учениците и учителите, които за пет дни успяха да изградят трайни приятелски отношения, какъвто е и основният смисъл на проекта.

 

 

Предколедното настроение сред малките ученици на ОУ „Никола Парапунов” започна !

 

Директорът на училището госпожа Даниела Пелтегова награди 26 ученици с грамота за показани високи художествени умения в националното състезание „ Аз рисувам ‘’.

 

 

,,Мой Разлог- мой роден край“- под това мото преминаха извънкласните дейности през месец октомври в ОУ ,,Никола Парапунов“- гр. Разлог.

 

Празникът на града- 24 октомври, бе отбелязан с различни интересни инициативи. Четвъртокласниците и учениците от ІІ а клас поднесоха цветя пред паметниците на героите, първокласниците посетиха градския исторически музей, а третокласниците преминаха по стъпките на освободителите на Разлог. Учениците от ІІ б клас бяха подготвили тържество за празника на града.

 

Кулминацията на всички мероприятия бе празничното надиграване за учениците от горен курс. Пременени в гиздави носии, понесени в ритъма на различни видове хора и буйно веселие, децата потопиха присъстващите в магията на танца. Самото надиграване премина в два кръга- представяне на хоро и ръченица.

 

Всички класове получиха грамоти за чудесното си представяне, а за най- добрите танцьори имаше и специални награди. Грамота за най- масово участие получиха учениците от VІ в клас. Най- емоционално бе изпълнението на седмокласниците, а отличие за най- хубаво хоро бе връчено на децата от V а клас.

 

Най- атрактивни в надиграването с ръченица бяха Емка Дрангова и Иван Иванов от V б клас, Радка Джоджова и Християн Чокалов от VІ в клас и Кристина Мишкова и Марио Бонков от VІІ а клас.

 

На празник, като на празник! Всички заедно, учители и ученици, се хванаха на празничното хоро, с което завърши този ден, изпълнен с музика, настроение и много положителни емоции!

 

 

24май 2015 година

 

Учениците и учителите от ОУ ”Н. Парапунов” отбелязаха тържествено 24 май - Ден на българската просвета и култура. Точно в 10 часа в празнично украсеното училище всички ученици от I до VIII клас посрещнаха знамето на училището.

 

В присъствието на много гости и родители госпожа Даниела Пелтегова - Директор на училището, награди със златни медали учениците,завършили първия учебен срок с успех 6.00 и със сребъри медали тези , които са показали успех над 5.50. Грамоти получиха всички ученици, класирани на престижни места в различни областни и национални състезания, както и четвъртокласниците постигнали успех 6.00 на НВО по предмети.

 

За показан висок професионализъм и за дългогодишна преподавателска дейност госпожа Пелтегова награди с грамота Мария Додева, дългогодишен преподавател по български език и литература, и Лидия Божанова, преподавател по изобразително изкуство.

 

По традиция бе извършен ритуал за предаване знамето на училището на новата знаменна група - знаменосец Спас Стойчев, асистентки – Десислава Крънчева и Ивелина Кутова.

 

Със знаменца и балони в ръце всички участници в тържеството се включиха в празничното градско шествие по повод празника.

 

 

На 13 и 15 май, 2015 г., ученици от IIIб, Vа,б,в и VIа,б,в класове заедно с класните си ръководители се включиха в инициативата на bTV „Да изчистим България зедно”.

 

Те почистиха двора на училището, тротоарите около него, общинската спортна площадка и зелените площи.Засадиха цветя. Участвайки в кампанията, децата дадоха пример на своите съученици как да опазват чисти местата, където учат, играят и се забавляват.

 

 

Седмица за пътна безопасност

 

С поредица инициативи ОУ ,,Н.Парапунов” се включва в Третата глобална седмица за пътна безопасност 4 – 10 май 2015 г.

 

Темата на седмицата е „Детската безопасност на движението по пътищата”, а официалното лого - „Спаси живота на децата”.

 

В рамките на седмицата бяха проведени беседа и практическо занятие на оживено кръстовище на тема „Знам и мога да пресичам безопасно”, радиопредаване с препоръки от инспекторите от „Пътна полиция” Ив. Попов и Р. Коцаков за безопасно поведение на пътя, съвместен патрул с пътни полицаи на кръстовища в града,като децата връчваха листовки- обръщения към водачите на МПС.

 

Учениците се запознаха и с Детската декларация за безопасност на движението по пътищата, участваха и във велообиколка на гр.Разлог, организирана от „ЕкоРазлог”.

 

Първокласници – грамотни и в информационните технологии

Първокласниците от ОУ „Н.Парапунов” – Разлог -Християн Мекушин и Емил Манушкин с ръководител Ж.Барова участваха в Седмото областно състезание по информационни технологии за ученици от начална училищна възраст. 70 ученици от 1 до 4 клас от област Благоевград се състезаваха в създаването на проект по тема „Пролетни празници в България- традиции и обичаи”. Освен умения за работа с компютър малките ученици участваха и в постер сесия на тема „ Моят любим пролетен празник”. Грамоти и флаш памет бяха заслужените награди.
Организатори на състезанието бяха Осмо СОУ ,,Арсени Костенцев”, РИО Благоевград и ЮЗУ „Неофит Рилски”.

90 ученици от II до IV клас на ОУ „ Никола Парапунов”- гр. Разлог под ръководството на техните класни ръководители г-жа Б. Жегова, П. Цуцуманова, Г. Палева, Е. Татарска, Л. Елчинова и Е. Рабаджиева проведоха училище сред природата в гр. Велинград, хотел „ Витоша” , от 23 до 26 април 2015г.

Учениците посетиха Плиоценски парк- Дорково, и се запознаха с най-голямото в Европа находище на мастодонти отпреди 4-4,5 милиона години. Разгледаха възстановка на субтропическата среда на обитателите на ройона от времето на плиоцена.

Екскурзията продължи към Батак, където с голям интерес и вълнение децата се запознаха с героичния подвиг на баташкото население през април 1876 година.

Насладиха се на красотите на „ Цигов чарк” и язовир Батак.

Децата направиха и първите слънчеви бани сред минералните извори на гр. Велинград.

Всички се завърнаха отпочинали и готови за успешното завършване на учебната година.

С много вълнения премина състезанието „Гордеем се с България”,

посветено на Националния празник - 3 март. То бе организирано от Сдружението на преподавателите по обществени науки и гражданско образование. В него взеха участие шестокласници от ОУ ,,Н. Парапунов” и СОУ „ Братя Каназиреви”. Учениците показаха своите знания за Априлското въстание и Руско-турската война от 1877-1878г. Нашето училище бе достойно представено от :

-ÂДДесислава Крънчева – VІ а клас;

-ИИвана Катончева – VІ а клас;

-ММилена Рачева – VІ б клас;

-ÂССимона Симеонова –VІ б клас;

-ИИвелина Кутова- VІв клас;

-ÂДДимитрина Джупанова VІ в клас

Поздравления за тяхната отлична изява! С пожелания за нови упехи!

25.02.2015 година

Коледен бал 2014 година
24 май 2014 година
Учениците и учителите от ОУ ”Никола Парапунов отбелязаха тържествено 24 май - Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.
Слово за празника произнесе Маргарита Татарска – преподавател по български език и литература.
Даниела Пелтегова, директор на училището, поздрави присъстващите с празника на словото, просвещението и духовността. На всички ученици, показали отличен успех, бяха раздадени медали. Госпожа Пелтегова връчи грамоти на постигналите отлични резултати в областни и национални олимпиади и състезания. Сред тях е и Калоян Джупанов, получил висока оценка на Националната олимпиада по история и цивилизация.
С тържествено шествие целият колектив на училището се присъедини към общоградското честване на празника.

20.12.2013 година

Последният ден, преди коледната ваканция, се превърна в изключително преживяване за децата от ОУ „Никола Парапунов”. Те пяха, танцуваха, веселиха се и съвсем заслужено получиха подаръци от Дядо Коледа!

Коледен бал 2012 година

С много танци, усмивки и изненади премина Коледния бал на учениците от V до VІІІ клас.
Организаторите на бала VІІа, VІІб и VІІВ класове с класни ръководители г-жа Рачева, г-жа Джупанова и г-жа Ядкова се погрижиха за доброто настроение на всички.
Дядо Коледа, джуджетата и Снежанките и тази година не забравиха учителите и им поднесоха своите коледни подаръци с вълнуващи пожелания.