Урок по родинознание и родолюбие

В дните преди един от най-хубавите български празници – Гергьовден, третокласници и четвъртокласници от ОУ “Н. Парапунов” проведоха поредния си необикновен урок: кратка разходка в един от най-свидните кътчета на България, съхранили миналото и красотата на нашата земя.

Учителките Жанета Барова, Елена Рабаджиева и училищният психолог Калина Ергина заведоха учениците си на местата, събитията на които решават Освобождението на България: панорамата “Плевенска епопея 1877 г.”,Шипка – “Орлово гнездо” и паметника на върха, както и храм-паметника “Рождество Христово”, издигнат в памет на загиналите за прохода руски и български защитници в подножието му.

Всяко кътче от Търново сякаш разказваше някаква история, а в ранните утринни часове из непристъпния Царевец всеки миг беше като очакване да се появят славните български владетели.

Следваха градчета и села, които се гушат едно в друго, сякаш за да запазят топлината си. Децата останаха безмълвни и в подземната старопланинска перла – пещерата “Съева дупка” и пред величието на старопланинския първенец връх “Ботев”.

Последва прехласването пред изкусните занаятчии в работилниците и дюкянчетата на Трявна и Етъра.

Заели местата си в различните класове на Старото Тревненско школо, коментираха, че и днес можем да въведем табелките, с които определяли поведението на учениците през далечната 1839 г.: “ленив”, “непокорен” или “прилежен”, “мъдър”.

Ръководителите пожелаха на малките пътешенственици да се срещат по-често с повече светини от нашата история и култура и природни забележителности.