На 22.02.2023 г. хиляди училища в цял свят отбелязват Деня на розовата фланелка като израз на неприемане на тормоза. Отбелязването му ни напомня, че тормоз в училище съществува, и ни провокира да помислим как да постъпваме в подобни ситуации, а различни инициативи дават информация как можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден.

Ученици и учители казаха “Не на тормоза в училище!”, избрали  да носят на ревера си отличителен знак – розова тениска.

Розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора, техните учители.

Vа клас подариха на всички ученици и учители символ с надпис ,, Не на тормоза!”, който ще носят през целия ден.

На входа на училището представителите от Ученическия съвет поставиха розова кутия с надпис ,,Освободи гнева!” , в която да поставят писма с постъпка, жест или дума, които са ги разгневили, вместо да отвърнат с агресия.

На символично дърво с надпис ,,Ученик за пример” бяха поставени снимки на най-заслужилите ученици от всеки клас. Дървото ще остане през цялата година, за да може да служи за мотивация на децата. Празникът завърши с масово изпълнение на танци от различни стилове.

В областния конкурс “Училището е за всички”, организиран от Първо основно училище “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Гоце Гелчев с подкрепата на РУО – гр. Благоевград, Бен Браухле от IVа клас спечели II място за дигитална рисунка.

Така инициативата се превърна в един розов празник, на който бе припомнено, че всички ние сме тези, които можем да променим живота си към по-добро и че обединени срещу насилието и тормоза, сме силата, която може да направи света по-добър.