На 27.02 и 28.02 в ОУ „Никола Парапунов“ се проведе училищният кръг на тринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee и Spelling Bee Junior. Училищният шампион в Spelling Bee Junior е Никола Калоянов от IV „а“ клас.Михаела Фарфарова  от III „а“ клас е на на второ място. Училищният шампион в Spelling Bee е Тимолеон Велкопулос от V „б“ клас. Гергана Зайкова от VII „в“ класе на второ място. Класираните ученици ще продължат участието си в регионалния кръг на състезанието, което ще се проведе на 25  и 26 март 2023 г. Най-добрите ученици ще участват в националния финал на 22 април в София, където ще се определи Spelling Bee  iи Spelling Bee Junior шампионът на България.

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно най-много думи буква по буква . Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. DHL са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.