На гости на древните траки

Интересно започна лятната ваканция за членовете на клуб „Туризъм и екология“. Водени от мотот на клуба – „Опознай и съхрани“, заедно със своята ръководителка Жанета Барова и Елена Рабаджиева, третокласници и четвъртокласници от ОУ „Н. Парапунов“ – Разлог се пренесоха в праисторически времена /V-IV век преди новата ера/, попадайки в древно светилище в землището на с. Долно Дряново. То е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа. За да могат да започнат разходката си, всички преминават през първата „Промушвачка“. След нея, сред високи до 88 м скали малките туристи откриват с изумление скалния феномен „Главата“ – един от така наречените „Владетели на светилището“ и още две скални човекоподобни глави, голям брой каменни изваяния на земноводни – риби, змии, костенурки, малко слонче и др.

Атмосферата се допълва и от два пещерни заслона, слънчев часовник, римски път, място за жертвоприношения, за лечение на древните тракийки и др.

Местните жители наричат мястото „Градището“. В създадения красив ландшафтно-исторически парк е обособена и специална „Алпийска пътека“, където децата поставят на изпитание смелостта, пъргавината и сръчността си.

Тръгвайки си с неохота от мястото, всички обещават да се върнатотново със своите близки.