Национална седмица на четенето в ОУ “Никола Парапунов“

В инициативата, циято цел е да насърчава и повишава грамотността на учениците, чрез разнообразни игри, състезания, представяне на приказки и разказване, както и маратон на четенето с голям ентусиазъм се включиха и малките и по – големите възпитаници на училището.

Под ръководството на своя учител малчуганите от I а клас размениха книжки помежду си и представиха любими приказни герои. Учениците от II а клас четоха пък любими приказки. Инициативата протече интересно, емоционално и поучително. А първокласниците и второкласниците от “б“ паралелка се забавлявяха с приказките на Баба Коледа.Децата четоха, разказваха, рисуваха по темата и като на празник получиха лакомства и награди. Третокласниците се включиха В Националната седмица на четенето със състезание по правопис и четене на текст с разбиране под надслов “Езикът, който ни събира и разделя“. Показаха завидни знания и умения в трите кръга на надпреварата, за което получиха грамоти. Учениците от IV а се потопиха в света на басните и си направиха състезание по правопис, а учениците от IV б клас се присъединиха към Седмицата на четенето с книжките от семейната библиотека, четени от мама и татко, и с интерес прочетоха избрани моменти от романа за деца “Ян Бибиян“.

И в прогимназиален етап учениците участваха с ентусиазъм в мероприятията организирани от учителите по български език и литература. Петокласниците посетиха градската читалищна библиотека и си научиха как да откриват книги по каталог. С голямо желание се включиха в маратона на четенето и в конкурса за най – добър разказвач. А шестокласничката Яна Стойчева прочете коледна приказка на по – малък ученик, с която създаде приятни емоции в чистата детска душа. Като редактираха текст, седмокласниците показаха добра езикова грамотност. ДА на четенето, ДА на грамотността!